A hekkerek hadat üzentek Moszkvának

Ez az első hibrid háború, amikor a kibertérben is katonai műveletek zajlanak

HELYBEN/Jelen | 2022.03.11. 12:46

Címkék:

Ukrajna

Olvasási idő kb. 11 perc

Miközben az oroszok ukrán városokat bombáznak, az Anonymus nevű hekkercsoport az agresszor hátországát igyekszik gyengíteni. Az elemzésekből kiderült: 150 országból éreztek támadások a legfontosabb orosz intézmények ellen. Az interneten folytatott küzdelem részleteiről a CyberThreat.Report nevű Facebook-csoport alapítója, Frész Ferenc kibervédelmi szakértő nyilatkozott a helyben.hu-nak.

Akció

Azzal kezdődött az oroszok által indított háború, hogy a támadók le akartak kapcsolódni az internetről. Talán azért, hogy a nyilvánosság kontrollja nélkül szállhassák meg Ukrajnát. Végül miért maradtak mégis a neten?

Az oroszok korábban már sikeresen tesztelték az internetről történő lecsatlakozást. Mindez azonban bonyolult, körülményes művelet, nem oldható meg egyetlen kapcsoló elfordításával. Ha ezt a valóságban is megtennék, akkor Oroszország elszigetelődne a világtól, helyén pedig maradna egy fekete lyuk.

De egyik nap még az volt a hír, hogy az oroszok leválnak a netről, másik nap pedig cáfolták ezt. Van ennek értelme?

Igen, a világ megtévesztése, dezinformálása az igazi cél. Így aztán a döntésről szóló ellentmondó információk miatt a gazdasági szereplők nem tudhatják, hogy valójában mi van a döntéshozók fejében. A bizonytalanság következtében aztán több nemzetközi tulajdonban lévő internetszolgáltató, vagy felhő alapú szolgáltató önmagától kezdte megszűrni a tartalmat, illetve meg is szüntetni a tevékenységét. Még a legnagyobb orosz cég, a Roszkoszmosz szolgáltatója is lekapcsolta az internetszolgáltatást.

A politika pedig moshatja kezeit, hogy közvetlenül a szolgáltató cégek miatt akadozik, vagy épp szűnik meg az internetes hozzáférés. Közben pedig az orosz állam blokkolja a CNN, a BBC, vagy a nemzetközi sajtó híreit. A nemzetközi bezárkózásnak azok az első lépései, amikor a politika elkezdi korlátozni a híroldalak elérését, illetve a közösségi oldalak, többek között a Twitter, a Facebook, illetve a Tik-Tok online használatát. Persze elkerülő technikákkal azért ezek is, és a híroldalak is elérhetőek, ezt az orosz politikai vezetés nem tudja teljesen megakadályozni.

Azért 140 millió ember előtt sikerült elhallgatni a háború célját. Ezt akarták?

Igen, mert az oroszok többsége kényszerűen az állami sajtó, rádió, és televízió híreit fogyasztja. De van rá mód, hogy megfelelő szoftverekkel Moszkva kellős közepén is elérhetőek legyenek a hírek.

Végül is ezért nem kapcsolták le az internetet az oroszok?

Inkább azért, mert az orosz vezetők sem szeretnének „megvakulni”, ezért inkább maradnak a hálón. Ezzel elérik az is, hogy a hivatalos orosz politika számára elérhető maradjon, és manipulálhatóvá váljon a világ. A teljeskörű bezárkózás ugyanis azt is jelentené, hogy a továbbiakban már nem tudnak részt venni a nemzetközi információs háborúban. Kimaradhatnának például a fake-news gyártásból. Az oroszokat még képesek lennének manipulálni, a világot viszont már nem.

Így viszont az Anonymus nevű hekkercsoport révén az ukrán háború híreit elhallgató orosz tévé egyenes adásába olyan riport „került”, amely közvetlenül a háborús pusztítás képeit mutatta be. Vagyis meghekkelték az orosz állami adást.

Valóban, ez egy zseniális húzás volt, ami nem is annyira technikai tudás kérdése, hisz az ötletet az internetes műsorszórás teszi lehetővé. Az Anonymus feltörte a műsorszóró központokat, s úgy küldte adásba – ha csak rövid időre is – az oroszok által az ukránok ellen indított háború szörnyű felvételeit. Ez példátlan húzásnak számít, technikai értelemben az akció nem a nyeretlen kétévesek területe, hisz a végrehajtói – iszonyú profik – a világ élvonalában dolgoznak.

Tudható, hogy kik követték el az akciót?

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés