A maffiaállam vége … Szlovákiában

Bőtös Botond | 2022.05.18. 09:17

Olvasási idő kb. 14 perc

Nem tudom milyen ember, de jó magyar - ismerjük mindannyian ezt a sommás meghatározást. Hasonló mentalitás létezik Szlovákiában is, de a jelek szerint megpróbálnak leszámolni vele. Többek között erről szól Robert Fico volt miniszterelnök meggyanúsítása és esetleges elítélése is.

Rendkívüli esemény történt Szlovákiában, amikor a rendőrség kérésére a helyi főügyész a parlamenthez fordult, hogy adják ki Robert Fico volt miniszterelnök mentelmi jogát, ami az őrizetbe vételéhez szükséges. A rendőrség rajta kívül már elrendelte volt belügyminiszterének, Robert Kaliňáknak a letartóztatását is. Ő már nem képviselő, nem volt szükség a mentelmi jog felfüggesztésére. Mindketten 2012 és 2018 között töltöttek be politikai, hatalmi tisztséget.

A rendőrség bűnszervezet megalapításával vádolja őket, amely az állam bűnüldözési és igazságszolgáltatási szerveit anyagilag befolyásolta vagy politikai megrendeléseket hajtatott azokkal végre. A mentelmi jog kiadásáról szóló parlamenti vita már április 29-én megkezdődött. A vitában ­Ficóék kísértetiesen hasonló érveket soroltak, mint amilyeneket Csehországban lehetett hallani Andrej Babiš volt kormányfő vádemelése kapcsán. Babiš és Fico is azzal érvelt, hogy politikai kampány folyik ellenük és a rendőrség más politikai pártok kérésére cselekszik, hogy lejárassák őket. Szlovákiában azonban sokkal élesebb kifejezéseket használnak ellenfeleik, akik bilinccsel, börtönnel fenyegetik őket. 

Csakhogy nem ez az egyetlen különbség Babiš és Fico gyanúsítási ügye között. A volt cseh kormányfőt olyan csalással vádolják, amelyet magán­emberként, politikai karrierje előtt követhetett el, mint vállalkozó. Ez a Gólyafészek-ügy, amelyről a Jelenben is írtunk. A volt szlovák kormányfő elleni vád súlyosabb, hiszen aszerint maffiacsoport fejeként keresett politikai előnyöket és kompromittáló anyagokat politikai ellenfelei lejáratására. A maffia­csoport másik feje, Kaliňák pedig rendőröket, nyomozókat vesztegetett meg, akiket egyébként Fico és beosztottjai választottak ki az adott pozícióra. Mindkét politikust akár tíz év börtönre is ítélhetik.

A szlovák közvélemény nagy része tisztában volt azzal, legalábbis az Igor Matovič vezette kormány hatalomra jutása és a nyitrai oligarcha, Norbert Bödör, illetve az országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar letartóztatása után, hogy Ficót és Kaliňákot is meggyanúsíthatják. Mindketten rendszeresen találkoztak Bödör és Gašpar ügyvédeivel, pontosan tudták, milyen ügyekben nyomoz ellenük a rendőrség, milyen bizonyítékok vannak és kik a tanúk. Fico és pártja, a Smer az elmúlt két évben több politikai nyilatkozatot is kiadott, amelyben a már megszokott „ellenünk folyó politikai támadás” tartalmú mantrát ismételgették. 

Fico letartóztatása meglepő, rendkívüli, de következetes lépés volt, amelynek a rendszerben megindult tisztulási folyamat logikája miatt be kellett következnie. A társadalom többsége inkább attól félt, hogy a letartóztatások bizonyos szint felett nem folytatódnak. Fico és Kaliňák meggyanúsítása nagyon nagy esemény, ugyanis hozzánk hasonlóan Szlovákiában sem hagyomány csúcspozíciót betöltött emberek letartóztatása.

A magyar és a szlovák kulturális és történelmi hagyományok nagyon hasonlóak, ami megnyilvánult egykor az ispánok, ma pedig a politikusok felé érzett túlzott tiszteletadásban is. A szlovákok és magyarok a Monarchia korrupciós közigazgatási örökségével éltek tovább a következő évszázadban, politikai rendszerektől függetlenül. Ellentétben a cseh állammal, amelynek közigazgatási kultúrája a Monarchia osztrák irányát vitte napjainkig tovább. Szlovákiában most a múltból származó rossz hagyományok lebontásával új hagyomány kiépítése kezdődhet meg, miszerint akik a politikai hatalomhoz közel voltak, azok is meggyanúsíthatók és elméletileg börtönbe is kerülhetnek. 

Magyar szemmel mindez azért is érdekes, mert emlékeztet arra a toposszá vált tételre, hogy Orbán Viktor azért volt képes negyedszerre is választást nyerni kétharmaddal, mert érti a magyar nép lelkét és vágyait. Ami nem más, mint a társadalomban a klientelizmus és az urambátyám kapcsolatok, vagy amit Magyarországon szintén érthetetlen módon pozitív tartományban emlegetünk, az úgynevezett „túlélés képessége”, hogy mindannyian magyarok vagyunk, hogy nekünk van egy jellegzetes tulajdonságunk – én is lopok, te is lophatsz –, s ezt mindenkinek, különösen a politikának, kölcsönösen tiszteletben kell tartania. Majd ugyanezzel a lendülettel a kritikusok ennek hiányát kérik számon az ellenzéken, amelynek egy része ebből a szempontból egyébként is a Fideszhez kísértetiesen hasonló konzervatív politikát folytat.

Itt emlékeztetném az olvasót, hogy a Mečiar-korszakot 1998-ban sikeresen megbuktató sokpárti Dzurinda-kormány egyes pártjai érveltek úgy, hogy a HZDS tagokat azért nem lehet bíróság elé állítani, mert „jó szlovák” emberek, Vladimír Mečiar pedig a „szlovák nemzet atyja”, s nem lehet meggyanúsításukkal a nép haragját kivívni. Tehát a politikai nézeteket, szakmai megfelelést és a demokratikus berendezkedéshez való viszonyulást egyszerűen felülírta az etnikai megközelítés. Szlovákiában napjainkban éppen ez a káros hagyomány kezd el kikopni a társadalomból, amelynek látványos megnyilvánulása Fico lehetséges bíróság elé állítása. Mindez azt szemlélteti, hogy a magyar politikai ellenzék nemhogy rendszerszintű kihívás elé nem tudja állítani az Orbán-rezsimet, ellenkezőleg, egyre inkább hasonul hozzá. A szlovák fejlemények azt üzenik Magyarországnak, hogy a jogállamiság kivívásáért kőkemény politikai harcot kellene folytatni.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés