A NATO területét elérte a háború, hazánk sincs biztonságban

Miklós Gábor | 2022.11.16. 16:09

Olvasási idő kb. 5 perc

Két ember meghalt a kelet-lengyelországi Przewodówban, de „a helyzet nem fokozódott.” Bővebben: nem kell azon aggódnunk, hogy mivel közvetlen orosz támadás ért egy NATO-országot, a szövetségnek reagálnia kellene az agresszióra. Hogy az mit is jelentene, jobb arról nem is spekulálni. Szóval nyugtatom magam, magunkat, de ez csak nagyon felületes nyugtatás. A támadás ugyanis tény. Az a két lengyel földműves nem balesetben halt meg. Az ukrán rakéta véletlenül esett rájuk, de nem véletlenül lőtték ki. Az oroszok ugyanis rakétaesővel támadták Ukrajna elektromos hálózatát, infrastruktúráját, hogy ezzel kényszerítsék térdre a társadalmat. Valahogy úgy tesznek, ahogy Nixon Vietnamban, amikor a kőkorszakba akarta visszabombázni a vietnámiakat, hogy azok hajlandóak legyenek vele békét kötni. Nem jött be neki sem, egyébként Joe Biden most Ho Si Minh kommunista örököseinek udvarol, mert ott is keres Kínával szemben ellensúlyt.

Meghallgattam a szerdai kormányinfót, ahol Gulyás miniszter szűkszavúan beszámolt arról, hogy a kormány felvette a kapcsolatot NATO-partnereinkkel, valamint, hogy szolidárisak vagyunk Lengyelországgal. Közölte, hogy mielőbbi tűzszünetet sürgetnek. Konkrét intézkedésekről nem beszélt, s a stratégiai helyzetet sem érintette. Pedig helyzet van. A NATO területét mindenképpen elérte a háború. Ez a tragédia megtörténhetett volna éppen Magyarországon is, vagy Romániában. A lengyelek az alapszabály 4. cikkelyében foglaltak szerint konzultációt kezdeményeztek, s Brüsszelben össze is gyűlnek a NATO-nagykövetek.

Mi következhet most?

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Bodnár: Már az is segítene a forinton, ha Nagy Márton csendben maradna

Lakner Zoltán

Ismét átlendültünk a 400 forintos euró világába, pedig év elejére már stabilizálódni látszott az árfolyam. Az amerikai bankcsődök azonban kedvezőtlenül hatnak az olyan kockázatosnak ítélt devizákra, amilyen a forint, állítja Bodnár Zoltán, volt jegybankalelnök, a DK árnyékkormányának tagja, aki azt is hozzáteszi, hogy az infláció nagyon lassú fékeződésére ható tényezőket semlegesítheti a márciusi árfolyamromlás. A rizikó enyhítéséért sokat tehetne a kormány azzal, ha nem vívna nyilvános harcot a Nemzeti Bankkal, és ha sikerülne végre teljesíteni az uniós pénzek lehívásának feltételeit.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Mogyoró Kornél: Tizenöt centivel közelebb Istenhez

Trencsényi Zoltán

Mogyoró Kornél vállalja, hogy ő igazi zenei kaméleon. Elsősorban a jazz és a világzene az, ami érdekli, de szívesen játszik kortárszenét, popot, rockot, crossovert, játszott már technopartin és színházban, gyerekzenekarban is. Azt mondja, a zene lényege nem a stílus, nem a hangok mennyisége, hanem az, hogy az előadó fel tudja-e emelni magát és a nézőket úgy, hogy tizenöt centivel közelebb kerüljenek Istenhez.

Elolvasom

Az egyetemek sorsára jutnak a gimnáziumok?

Tóth Ákos

A magyarországi gimnáziumok fele már egyházi fenntartással működik. Friss hír, hogy az Óbudai Egyetem átvenné a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumot. A tendencia egyértelmű: 13 év alatt a magyar kormány az állami oktatási intézmények jelentős részétől megszabadult.

Elolvasom
Keresés