A NATO területét elérte a háború, hazánk sincs biztonságban

Miklós Gábor | 2022.11.16. 16:09

Olvasási idő kb. 5 perc

Két ember meghalt a kelet-lengyelországi Przewodówban, de „a helyzet nem fokozódott.” Bővebben: nem kell azon aggódnunk, hogy mivel közvetlen orosz támadás ért egy NATO-országot, a szövetségnek reagálnia kellene az agresszióra. Hogy az mit is jelentene, jobb arról nem is spekulálni. Szóval nyugtatom magam, magunkat, de ez csak nagyon felületes nyugtatás. A támadás ugyanis tény. Az a két lengyel földműves nem balesetben halt meg. Az ukrán rakéta véletlenül esett rájuk, de nem véletlenül lőtték ki. Az oroszok ugyanis rakétaesővel támadták Ukrajna elektromos hálózatát, infrastruktúráját, hogy ezzel kényszerítsék térdre a társadalmat. Valahogy úgy tesznek, ahogy Nixon Vietnamban, amikor a kőkorszakba akarta visszabombázni a vietnámiakat, hogy azok hajlandóak legyenek vele békét kötni. Nem jött be neki sem, egyébként Joe Biden most Ho Si Minh kommunista örököseinek udvarol, mert ott is keres Kínával szemben ellensúlyt.

Meghallgattam a szerdai kormányinfót, ahol Gulyás miniszter szűkszavúan beszámolt arról, hogy a kormány felvette a kapcsolatot NATO-partnereinkkel, valamint, hogy szolidárisak vagyunk Lengyelországgal. Közölte, hogy mielőbbi tűzszünetet sürgetnek. Konkrét intézkedésekről nem beszélt, s a stratégiai helyzetet sem érintette. Pedig helyzet van. A NATO területét mindenképpen elérte a háború. Ez a tragédia megtörténhetett volna éppen Magyarországon is, vagy Romániában. A lengyelek az alapszabály 4. cikkelyében foglaltak szerint konzultációt kezdeményeztek, s Brüsszelben össze is gyűlnek a NATO-nagykövetek.

Mi következhet most?

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés