Ferber Katalin Abe Sindzó öröksége

A merénylő, a negyvenegy éves Jamagami Tecuja a rendőrségen tett tanúvallomása szerint azért ölte meg Abét, mert szerinte ő is kapcsolatban állt az Egyesülés Egyházával, amely alapítója, Mun Szonmjong nevéről Mun egyházként is ismert. Ez a szervezet az édesanyját és vele együtt egész családját anyagilag tönkretette az egyre nagyobb adományok követelésével.

Bár a hatóságok e sorok írásakor is a gyér biztonsági intézkedéseket vizsgálják, kétségtelen, hogy az állam és a különböző egyházi szervezetek gyakran összefonódnak, s többségük emiatt könnyedén elkerüli a hatósági ellenőrzést. Az ma már biztos hogy Abe, az elmúlt másfél évszázad leghosszabb ideig hivatalban levő miniszterelnöke, közvetlen kapcsolatban nem állt az egyházi szervezettel, de az kétségtelen, hogy az Egyesült Államokban, Ázsiában és Európában is jelentős hálózatot működtető szekta rendszeres pénzügyi kapcsolatban állt az 1955 óta legnagyobb befolyással bíró kormánypárt, a Liberális Demokrata Párt (LDP) szélsőjobboldali frakciójával, illetve annak tagjaival.

Abe a huszadik század egyik leghíresebb politikusi családjából származott. Anyai nagyapja, Kisi Nobuszuke a második világháború éveiben vezető gazdasági és pénzügyi tisztségeket töltött be, az 1931-ben gyarmatosított Mandzsúria egyik vezető kormánytisztviselője is volt. A háború után az amerikai megszálló hatóságok letartóztatták, de három évvel később per és ítélet nélkül távozhatott sokadmagával a börtönből. Kisi az amerikai hidegháborús stratégia egyik legfontosabb embere lett, ő alapította az LDP-t is, később három évig miniszterelnök is volt, s 1970-ben ő ajánlott fel ingyen telket az Egyesülés Egyháza tokiói székhelyének.

Abe büszke volt nagyapjára, hiszen Kisi az egyik képviselője volt a 19. század reformszemléletű vezető politikusainak, akik gazdasági és pénzügyi tevékenységükkel modernizálták Japánt. A japán eszmetörténet szerint a gyarmatbirodalom kiépítése is egyfajta reform volt, melyben Kisinek vezető szerepe volt. Abe édesapja, Abe Sintaro többszörös miniszter, hosszú ideig külügyminiszter is volt.

Abe maga szintén modernizálni akart, s törekvéseinek nagy része meg is valósult. Az első és talán a legfontosabb hagyomány, melyet ő elevenített fel, a kormányzópárton belüli frakciók elhallgattatása, mert úgy vélte, hogy a különvélemények és viták ellehetetlenítik a progresszív intézkedések nagy részét. Másodszor 2012-től volt a szigetország miniszterelnöke, a fukusimai hármas katasztrófa után, amikor Japán gazdasági és pénzügyi helyzete katasztrofális volt. Első éveinek legfontosabb célkitűzése a gazdaság stabilizálása, a Japán iránt megrendült nemzetközi bizalom visszaszerzése és a korábbi „passzív” külpolitikai gyakorlat aktívvá tétele volt. Könyve, a Gyönyörű Japán, sokat elárul törekvései lényegéről.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!