Az Európai Bizottság száműzte a TikTok-ot

Jelen | 2023.03.04. 18:35

Olvasási idő kb. 3 perc

Először Ronald Trump elnöksége alatt merült fel a TikTok nevű, rendkívül népszerű alkalmazás betiltásának gondolata. A kezdeményezés támogatói arra hivatkoztak, hogy a kínai fejlesztésű program a háttérben érzékeny, személyes adatokat gyűjt a felhasználókról, amelyek a kínai titkosszolgálatokhoz is eljuthatnak. Akkor sokan úgy gondolták, hogy ez az ügy is része annak a gazdasági háborúnak, amely az Egyesült Államok és Kína között zajlik. Azaz, nem kell a felvetést túl komolyan venni, az amerikaiak így akarnak egy kínai sikertörténetet lejáratni.

Ehhez képest újabban hetente jelennek meg hírek arról, hogy Európában és Észak-Amerikában betiltják a TikTok használatát a kormányzati eszközökön.

Emmanuel Macron tavaly decemberben azzal vádolta meg a „Peking által politikailag erőteljesen szabályozott” közösségi médiás felületet, hogy orosz propagandát terjeszt. A francia államfő arról is beszélt a fiatalkorúak mentális egészségéről folytatott szakmai találkozón, hogy a TikTok „valódi függőséget” okoz a gyerekek körében.

A CHIP-törvény Kínát célozza, de a világgazdaságot is eltalálja

Idén február végén az Európai Bizottság megtiltotta a munkatársai számára, hogy a TikTok alkalmazást futtassák a szervezet informatikai eszközein, illetve a vállalati kommunikációhoz kapcsolt személyes eszközökön is. Az indoklás szerint a program kiberbiztonsági fenyegetést jelent. Hasonló következtetésre jutott a kanadai kormány is, amely pár napja jelentette be, hogy a kormányzati eszközökre a jövőben tilos lesz a TikTok-ot letölteni, a már futó alkalmazásokat pedig kötelező eltávolítani. A kanadai kormány szóvivője azt állította, hogy a program elfogadhatatlan kockázatot jelent a magánélet védelme és a biztonság szempontjából.

A Consumer Choice Center nevű nemzetközi szervezet már januárban hasonló lépések megtételét javasolta. Kész Zoltán, a szervezet egyik vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió lakosságának közel fele használja ezt az alkalmazást. A korábbi országgyűlési képviselő komoly fenyegetésnek nevezte, hogy az európai polgárok adatait a kínai Kommunista Párt által felügyelt vállalat kezeli. Szerinte a 21. századi liberális demokráciáknak – a technológiai innováció és a szabadkereskedelem támogatása mellett – meg kell védeniük magukat a totalitárius rendszerek befolyásától.

Nyitókép: Unsplash

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés