Marianne Mikko

Az ukrajnai háború a nőket sújtja a leginkább

The Progressive Post

Jelen információ | 2022.11.30. 12:13

Olvasási idő kb. 7 perc

Háború dúl Európában. Oroszország Ukrajna elleni támadása folytatódik. Vannak, akik béketárgyalásokat sürgetnek, ami természetesen fontos. De tényleg mindenáron legyen béke? Nemcsak arról van már szó, hogy február 24-én megkezdődött egy szuverén állam területének szégyenletes megszállása, hiszen a bekebelezés már nyolc évvel ezelőtt, a Krím-félsziget Oroszország részévé nyilvánításával kezdetét vette. A világ akkor szemet hunyt az agresszió felett. A brutális katonai akcióra ma azonban már nagyon is odafigyelnek Európában. Mára sok fontos kérdés merült fel azzal kapcsolatban is, ki és hogyan fog megfizetni az ukrajnai nők testének és lelkének bitorlásáért.

Az Európába érkező ukrajnai menekültek száma novemberre elérte a 7,8 milliót. Ha ehhez még hozzáadjuk a belső menekültek számát, láthatjuk, hogy az ukrán lakosság harmada kényszerült otthona elhagyására a háború miatt. A menekültek 90 százaléka nő és gyermek, s őket számos veszély fenyegeti. Ráadásul a nők elleni erőszak gyakran rejtve marad. Félő, hogy a háború elől elmenekült nők rendkívül brutális helyzetekbe kerülhetnek.

A menekültekkel foglalkozó önkéntesek már márciusban figyelmeztettek arra, hogy az ukrán határ közvetlen közelében férfiak várakoznak, és az oda érkező fiatal ukránok számára úgymond fuvart kínálnak Európa különböző országaiba. A szervezett bűnözés tehát a jóindulat álcáját öltötte magára. Ukrajna már a háború előtt egyike volt annak az öt európai országnak, ahol virágzott az embercsempészet, és nőket szexrabszolgáknak adtak el. Ez a probléma sajnos nem szűnt meg, éppen ellenkezőleg, a szervezett bűnözés megpróbálja kihasználni a zűrzavart és a saját javára fordítani a jelenlegi helyzetet.

A nők elleni erőszak legbrutálisabb megnyilvánulása a nemi erőszak. Fegyverként való használata háborús bűnnek számít.

A Nemzetközi Büntetőbíróság Római Statútumának 7-ik és 8-ik cikkelye kimondja, hogy a megerőszakolás emberiesség elleni bűncselekmény, amit természeténél fogva kínzásnak kell tekintetni. Az ukrajnai háború egyik legnyomasztóbb dokumentuma az a fénykép, amelyen félig megégett, meztelen nők fekszenek az úton, Kijevtől úgy húsz kilométernyire. A kép futótűzként terjedt el a médiában április elején. Úgy gondolom, igaza van Katerina Cserepakának, a La Strada Ukraine elnökének, amikor úgy fogalmaz, hogy „amit a megerőszakolásokról tudunk, az csak a jéghegy csúcsa”. Kifejezetten elgondolkodtató például annak a fiatal ukrán nőnek a vallomása, aki óvszert és ollót is vitt magával, amikor elmenekült otthonából, biztos, ami biztos alapon.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A törpe minoritás óriása

Révész Sándor

Mi már a haladár Adytól vélünk tudni Magyarország „ázsiai állapotairól”, holott ezt a szóképet a régen elfelejtett „ókonzervatív fekete báró”, Sennyei Pál vitte bele a köztudatba. Amikor a 48-as és a 67-es alapon állók harcáról szólt a politikai élet, egy maroknyi konzervatív arisztokrata 47-es alapon képzelte el Magyarország modernizálását. A lehetetlen küldetés donkihótéi közül magasodott ki Sennyei Pál.

Elolvasom

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés