Orbán: az ortodox egyház nélkül nem lesz béke

Fóti Tamás | 2022.08.08. 13:47

Olvasási idő kb. 8 perc

A magyar-osztrák kormányfői találkozón kiderült: eltérnek a vélemények az Oroszország elleni szankciókról. Karl Nehammer kancellár elismerte, hogy frusztrációt kelthet, ha csak lassan érnek be az intézkedések hatásai, ám ragaszkodni kell hozzájuk, mint a „háború előtti utolsó békés eszközhöz”. Orbán Viktor szerint azonban a szankciók az európai gazdaság destabilizálásához vezetnek. A kormányfőnek magyarázkodnia kellett tusványosi fajelméleti fejtegetései miatt.

Akció

Az elhíresült tusványosi beszéd után a szokásosnál nagyobb sajtóérdeklődés kísérte a magyar kormányfő bécsi munkalátogatását. A közvélemény azt várta el Karl Nehammer kancellártól, hogy kérje számon a magyar autoriter politikuson fajelméleti nézeteit. Erre szólította fel a kancellárt a holokauszt túlélőit képviselő Nemzetközi Auschwitz Bizottság is.

A közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor már kulturális különbségekre redukálta rasszista színezetű filozófiai véleményét. A kormányfő ugyan nem kért bocsánatot tusványosi „félresiklásáért”, ám, hogy nem maradt nyomtalan a nemzetközi felhördülés, azt jelezte védekezése, az, hogy „esetenként félreértelmezik”. Szavai őszinteségét végül kétkedés fogadta – amint az a másnapi osztrák és német sajtóvisszhangból kiderült.

Nehammer méltatta a két ország közötti baráti kapcsolatokat, de érzékelte, hogy Orbánnal az oldalán kritikát is várnak tőle. Elsőként megismételte Ausztria kérlelhetetlen álláspontját az atomenergia ügyében – célozva Paksra és az erőmű biztonsági kockázataira. Ezt Orbán elütötte, mondván, ha engedik, hogy Magyarország vízierőművet létesítsen az alpesi országban, akkor Paks fölöslegessé válhat. Nehammer csak második helyen reagált Tusványosra, mint mondta, „egyenrangú partnerként” hozta Orbán tudomására, hogy Ausztria már csak történelmi okokból is, felettébb kényes a rasszista, antiszemita nézetekre, de ezt el is intézte néhány közhelyes megállapítással.

A nagy számban megjelent osztrák sajtómunkásokat meglepte – a magyar újságírókat már kevésbé –, hogy összesen ketten tehettek fel kérdést. A szervezők időszűkére hivatkoztak, amit némileg árnyalt, hogy a találkozó után Orbán a magyar nagykövetségen mégis talált időt arra, hogy – egyedüliként – a köztévének nyilatkozzon.

Az egyetlen osztrák kérdés azt szerette volna megtudni, hogy miután Orbán eltért az EU közös politikájától, partner lenne-e az Oroszország elleni esetleges további szankciókban. Orbán visszautasította a kérdés szemléletét. Nem arról van szó, hogy létezik az európai egység, és ahhoz mi, Magyarország, csatlakozunk vagy sem. Nem, a közös döntés azt jelenti, hogy annak részese Magyarország is, és a végeredmény számít. Vagyis Magyarország nem gyakorol vétót, hiszen csak annyit tesz, hogy érvényesíti érdekeit, így születik meg a döntés, ez az európai egység.

„Akkor van döntés, ha azt mindenki elfogadja. Nem tudom megvétózni, mert nélkülem létre se jön.”

Orbán nyakatekert érvelése persze nem más, mint a dolgok szépítése. Emlékezzünk például az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagra, amely eredetileg érintette volna az orosz ortodox egyház fejét, Kirill pátriárkát is. A listáról végül lekerült a neve, mert Magyarország egyedüliként nem értett vele egyet. Mi ez, ha nem vétó? Egyébként a kormányfő visszatért erre is. Azzal védekezett, hogy az ortodox egyházra a jövőben is szükség lesz, nem szabad elidegeníteni azzal, hogy a vezetőjét szankcionálják.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés