Bíróság előtt felel a tetteiért a volt cseh miniszterelnök

Bőtös Botond | 2022.10.07. 12:01

Olvasási idő kb. 14 perc

A folyamatban lévő perben Andrej Babiš és Jana Nagyová vádlottakat költségvetési csalással és az Európai Unió pénzügyi érdekeinek megsértésével vádolják.

A prágai Városi Bíróság 2022. szeptember 12-én kezdte el tárgyalni Csehország egyik legismertebb ügyét, amely a Gólyafészek szabadidő-központ megépítése kapcsán robbant ki. A vádlottak Andrej Babiš volt miniszterelnök és Jana Nagyová, a volt kormányfő tulajdonában álló Agrofert Holding korábbi tanácsadója, menedzsere, akiket hamis adatok megadásával és további adatok eltitkolásával vádoltak meg.

„A támogatási kérelemben és az annak szerves részét képező projekt teljes leírásában Nagyová valótlan információkat adott meg a Gólyafészek Szabadidőközpont cégről és azt úgy tüntette fel, mint támogatásra jogosult kisvállalkozás” – áll a vádiratban. A korábbi kormányfőt pedig azzal vádolják, hogy politikai funkciója segítségével vált lehetővé a költségvetési csalás végrehajtása.

Babiš a gyanúsítást és vádakat mindig elutasította és a személye ellen folytatott politikai indíttatású ügyről, kampányról beszélt. Szeptemberi parlamenti felszólalásában még a bírósági tárgyalás megkezdése előtt kijelentette, hogy ügye az első politikai per az 1989-es Bársonyos Forradalom utáni időszakban. „A rendszerváltó pártok bársonyos forradalmi kartellje megértette, hogy soha nem fogok részt venni rendszerükben, ellenkezőleg, azt megpróbálom eltörölni, ezért egyes számú közellenségnek neveztek ki” – jelentette ki. A vádakat a parlament alsóházában célzott megrendelésnek minősítette, szerinte valójában nincs itt már semmi látnivaló, hiszen mesterségesen táplált, tizenöt éves ügyről van szó.

Egyelőre a bíróságon nem élt át különösen forró pillanatokat. Az utóbbi időben elsősorban az önkormányzati és szenátusi választásokra, valamint lehetséges köztársasági elnökjelöltségéről szóló kampányára összpontosított. A tárgyalóteremben történtekről szóló beszámolók alapján azonban biztosan nem boldog, mivel az egyes tanúvallomásokból arra lehet következtetni, hogy a vádiratban megfogalmazott állítások szerint lehetett befolyása a Gólyafészek belső ügyeire és érdekelt lehetett a projekt megvalósításában. Emberi szempontból különösen saját fia ellene tett vallomása lehetett számára fájdalmas.

Összességében tehát nincs könnyű helyzetben, amit csak súlyosbít a bírósági tárgyalás megkezdése előtt átadott információ, miszerint a vádemelésben megfogalmazott költségvetési csalás vádján kívül az EU pénzügyi érdekeinek sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt is bíróság elé áll.

Ennek előzményeiről röviden annyit érdemes tudni, hogy 2006-ban az Imoba cég földterületet vásárolt a Babiš tulajdonában álló Agrofert holdingtól. Ezen a földterületen építették meg később a Gólyafészek szabadidőközpontot. Egy évvel később az Agrofert holdingból kivált a ZZN Agro Pelhřimov nevű cég, és önálló részvénytársasággá vált. A rendőrségi nyomozás során kiderült, hogy a részvényeket akkor Babiš gyermekei és élettársa, Monika tulajdonolta. A következő évben, 2008-ban, a ZZN Agro Pelhřimov felvette a Gólyafészek szabadidőközpont (Farma Čapí hnízdo) nevet, amely ezt követően a Közép-Csehországi Regionális Operatív Programon keresztül ötvenmillió koronás EU támogatásban részesült. Fontos körülmény, hogy az EU ezeket a pénzeket kifejezetten kis- és közepes méretű vállalkozásoknak szánta. A támogatás megítélése után néhány évvel a Gólyafészek Szabadidőközpont visszatért az akkori kormányfő tulajdonában álló Agrofert holding cégbirodalomba.

A Gólyafészek szabadidőközpont építésére szánt ötvenmillió cseh korona (2 032 675 euró) értékű EU támogatás utalásával kapcsolatban a rendőrség már 2015-ben vizsgálódott. A 2016-ban elindított nyomozást követően a rendőrség 2017-ben tizenegy személyt gyanúsított támogatási csalással, köztük Babišon kívül pártja, az ANO mozgalom elnökhelyettesét, Jaroslav Faltýneket is.

A rendőri gyanú szerint az objektumot tulajdonló cég törvényellenesen kapott az európai fejlesztéseket segítő támogatási alapokból forrást, s ez költségvetési csalás és az EU pénzügyi érdekeinek megsértése.

Az évek óta húzódó ügyben sok fordulat történt. Vélhetően politikai nyomásra Babiš kormánya (2017-2021) idején Jaroslav Šaroch államügyész 2019 őszén leállította a gyanúsítási eljárást és a rendőrségi nyomozást, mivel szerinte nem követtek el bűncselekményt.

A prágai államügyész döntését azonban áttanulmányozta Pavel Zeman legfőbb államügyész is, aki 2019 decemberében visszavonta beosztottja korábbi döntését. Az ügy visszakerült az illetékes prágai államügyészhez, aki 2022. márciusában költségvetési csalás bűncselekményének gyanúja miatt végül vádat emelt. Az ügyben okozott teljes kár csaknem 860 millió forintnak megfelelő 50 millió koronát tesz ki. A prágai államügyész javaslata Babiš számára három éves felfüggesztett börtönbüntetést és 170 millió forintnak megfelelő korona pénzbüntetést javasolt. A másik vádlott, Nagyová számára szintén három év felfüggesztett börtönt és 85 millió forint értékű, 5 millió koronás büntetést kért. Az alacsony büntetési tételek javaslatát sokan nem értették, mert ha a vádlottak bűnössége mindkét vádpontban bebizonyosodik, akár 5 és 10 év között terjedő börtönbüntetésre is ítélhetik őket.

Az ügy akkor lépett újabb szakaszába, amikor a bírósági tárgyalását vezető Jan Šott bíró szeptember 12-re, tizenegy nappal az önkormányzati és szenátusi választások előtt elrendelte az első tárgyalási napot. A közvélemény érdeklődésére való tekintettel a tárgyalóterembe csak a korábban kiosztott, ingyenes belépőjeggyel lehetett bejutni. A bírósági tárgyalás e cikk írása idején a kilencedik tárgyalási napnál tartott. Az első napon Šaroch államügyész ismertette a vádiratot, amelyet közvetlenül utána Babiš és Nagyová is kommentált. A további napokon a tanúkat hallgatták meg. Közöttük Babiš családtagjai és más olyan személyek is voltak, akik ellen eredetileg nyomozás indult az ügyben, mint Faltýnek, de később felmentették őket. Tanúként idéztek be bírósági szakértőket is.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Mi történt az egyes tárgyalási napokon?

Mivel védekezik Babiš?

Mi az a „novemberi kartell”?

Mi a hasonlóság Babiš és Orbán retorikája között?

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés