Szerbiában robbant a bugyibomba

Napok óta egy fekete csipkés bugyi szerepel a rezsimhű szerbiai bulvárlapok címoldalán. A szexi alsónemű egy kigombolt nadrágból villan elő, a szelfi a szerb belügyminisztérium egyik irodájában készült, és a fotó állítólag egy vezető politikus, majd a hölgy maffiózó haverjainak, azaz a kavači klán tagjainak a telefonján landolt, akiknek el is dicsekedett azzal, hogy előtte már „a miniszternek is elküldte”. A jól értesültek szerint a hölgy egy olyan politikusra célzott, akivel államcsínyre és Aleksandar Vučić hatalmának a megdöntésére készültek.

A fotót a 34 éves Dijana Hrkalović még belügyminisztériumi államtitkárként készítette, akit a szennylapok nemrégiben még Vasladyként emlegettek, ma viszont szerintük ő a megtestesült gonosz: okos, veszélyes és ravasz nő, aki a hatalmát arra használta, hogy maffiózókat védjen meg az igazságszolgáltatástól. Valószínűleg ő tényleg mindez, és mindennek az ellenkezője is: a pszichológia doktora és szurkolóhuligán, főrendőr és gyilkosságok megrendelője, ígéretes politikus és verekedő aktivista. Jelenleg 30 napos előzetes letartóztatásban van.

Szédületes karrierje példa nélküli még a szerbiai politikai életben is. 25 évesen a Szerb Haladó Párt önkormányzati képviselője volt Belgrádban, nem sokkal később a Biztonsági és Hírszerző Ügynökséghez, majd a ­belügyminisztériumhoz került, ahol rövid idő alatt az államtitkárságig vitte. Hrkalović államtitkári megbízatása 2019 májusában váratlanul és indoklás nélkül szűnt meg, egyes források szerint a távozását az amerikai kábítószerellenes hivatal, a DEA kényszerítette ki, mivel tudomásukra jutott, hogy az államtitkár közvetlen kapcsolatban áll drogcsempész-bandákkal.

A nő élete valóban regényes. Mindössze 16 éves volt, amikor megírt egy 560 oldalas, Keresztapa-jellegű regényt, amelyben összefonódik a rossz és a jó, együttműködik a rendőr és a bűnöző. Miután távozott a belügyminisztériumból, a rivális škaljari klán bosszújától tartva egy ideig álnéven élt, ő volt Nika Rina. Nika a győzelem görög istennőjének, Nikének a szerb neve, vezetéknevét pedig nem mástól, mint a Vadállat becenévre hallgató olasz maffiózótól, Totò Riinától kölcsönözte. A neve mellett a külsejét és a lakhelyét is változtatta. 

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!