Árstop helyett oligarcha-stopot hirdetett a cseh kormány

Bőtös Botond | 2022.02.25. 12:52

Címkék:

Csehország

Olvasási idő kb. 14 perc

„Úgy irányítanám az államot, mint egy céget” – ezzel a sűrűn ismételt mottóval lépett be a cseh nagypolitikába Andrej Babiš, az Agrofert Holding tulajdonosa 2013-ban. Az ősszel megbukott kormányfő az elmúlt kilenc évben az államigazgatás több posztjára hozzá közel álló embereket nevezett ki. Hogyan tud az új kormány megszabadulni a Babiš-hoz lojális köztisztviselőktől a jelenleg érvényes törvények megváltoztatása nélkül?

Csehország politikai és gazdasági életét az 1989-es bársonyos forradalom óta az országot felosztó oligarcha csoportok befolyásolták. Kezdetben a gazdaságot uraló vállalkozók csak politikai pártok döntéseit voltak képesek befolyásolni ajándékok, szponzori pénzek formájában. Az ország felosztása leglátványosabban a baloldali Szociáldemokrata Párt (ČSSD) elnöke, Miloš Zeman és a jobboldali Polgári Demokrata Párt (ODS) élén álló Václav Klaus nevével fémjelzett 1998-as, úgynevezett „ellenzéki szerződésben”, vagy ahogy az emberek nevezték, paktumban nyilvánult meg.

A korabeli közéletet uraló két politikus felosztotta egymás között Csehországot. A pártok mögött álló vállalkozók kijelölt érdekszférákban működtek, az államigazgatás fontosabb pozícióit a két nagy párt emberei töltötték be. Az állam és a gazdaság minden területén tapasztalható jelenség aztán a 2010-es évektől mind látványosabban alakult át meghatározó szereplők egyes területeket uraló, domináns és szűk körévé.

Ellentétben a 90-es évekkel, megfordult a helyzet, és már az oligarchák kezdtek el diktálni a pártoknak. 

Mind a hagyományosan korrupt közbeszerzések, az állami, később uniós támogatások, de a környezetvédelem és a külpolitika területére is kiterjedt ez a befolyás. A legismertebb nevek rendszeresen szerepeltek a Forbes leggazdagabb cseheket tartalmazó listájának élén is: a kommunista állampárt külkeres világából érkező és a szocdem párt, később pedig Zeman politikai támogatását élvező Babiš, vagy a jobboldali politikai elit által elindított kuponos privatizáció zavaros tulajdonváltozásai során életben maradt és az őket jótékonyan támogató jobboldali Klaus „aranyifjai”, mint például a tavaly helikopterbalesetben elhunyt Petr Kellner. Ők és Daniel Křetínský, a Telex.hu-nak egyszeri anyagi támogatást küldő Zdeněk Bakala, vagy a PENTA-s ­Marek Dospiva térnyerése és ereje a cseh médiavilág felosztásában nyilvánult meg leglátványosabban.

A folyamat a 2015-ös évek után tetőzött, amikor Babiš már miniszterelnökként, Kellner pedig Zeman elnökön keresztül képes volt az ország külpolitikáját is befolyásolni, Oroszország és Kína felé fordulni.

Babiš korai éveit és felemelkedését tavaly mutattuk be a Jelenben, amely a 2014-es kormányra kerülésével zárult. „Cégként irányítanám az államot” – kampányolta végig akkor a modern cseh történelem egyik sorsfordító választása előtti hónapokat. Ekkor lépett be ugyanis az oligarcha közvetlenül a nagypolitikába, s láthatóvá vált, vagyis nem bújt politikai párt, Babiš esetében a szocdemek mögé.

Az állam részleges elfoglalásának folyamata a 2017-es választás után gyorsult fel, amikor ANO nevű pártja megnyerte a választásokat és Zeman segítségével alakított kisebbségi kormánya élén Babiš lett a miniszterelnök.

Ettől az évtől kerültek az államigazgatás kulcspozícióiba az Agrofert holdinghoz köthető emberek is, noha a volt cseh kormányfő lehetséges politikai-gazdasági összeférhetetlenségéről már pénzügyminisztersége idején jelentek meg tényfeltáró munkák. A Kalózpárt 2020-as becslése szerint az azt megelőző három évben több mint húszmilliárd korona került törvénytelenül Babiš cégeihez.

Az utóbbi években az oligarchamentes szabadság kis köreit már csak az egykor patinás újságokból az oligarchák megjelenése után kilépett újságírók által elindított kisebb, független médiumok és – magyar szemmel szokatlan lesz ezt olvasni – a közszolgálati média, továbbá néhány független állami intézmény, például az Alkotmánybíróság jelentette.

Babiš az elmúlt években megtámadta a független közmédiát és az Alkotmánybíróságot is, és alighanem sikerrel is járt volna, ha októberben megnyeri a választásokat. A polgári ellenállás mellett azonban a koronavírus megjelenése mutatta meg az állam „elagrofertesedését”. A Babiš által kinevezett lojális emberek nem bírtak megbirkózni a váratlan katasztrófával, ami először egészségügyi és gazdasági válságot, majd a kormányfő népszerűségvesztését okozta.

Az ANO népszerűsége 2021 tavaszán csökkeni kezdett. Akkor a kormány a radikalizációt és a keletre fordulást választotta. Politikai sorsát, hatalma megmentéséért cserébe, összekötötte azokkal, akik készek voltak ­Csehországot teljesen átállítani keleti irányba.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A törpe minoritás óriása

Révész Sándor

Mi már a haladár Adytól vélünk tudni Magyarország „ázsiai állapotairól”, holott ezt a szóképet a régen elfelejtett „ókonzervatív fekete báró”, Sennyei Pál vitte bele a köztudatba. Amikor a 48-as és a 67-es alapon állók harcáról szólt a politikai élet, egy maroknyi konzervatív arisztokrata 47-es alapon képzelte el Magyarország modernizálását. A lehetetlen küldetés donkihótéi közül magasodott ki Sennyei Pál.

Elolvasom

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés