Csehszlovákia visszatér

Visergád hasad

Ellép Pozsony és Prága a lengyel-magyar párostól, a visegrádi négyek (V4) csoportja a jelek szerint meghasad. Az elhidegülés oka Varsó és Budapest ultrakonzervatív politikája. A szakadás természetesen nem végleges, néhány éven belül a magyarok Márki-Zay Péter, a lengyelek Donald Tusk vezetésével akár fel is zárkózhatnak a cseh-szlovák blokkhoz, amely elősegítheti a V4-ek mélyebb európai integrációját is.

Idén először emlékeztek meg Szlovákiában hivatalosan is 1918. október 28-ról, mint a „független csehszlovák állam megalakulásának napjáról”. Az új állami ünnepnapról szóló törvénymódosítást 2020.­ szeptemberében az akkor új konzervatív-jobboldali kormánykoalíció négy pártjából 18 parlamenti képviselő nyújtotta be. A törvényjavaslat egyik gazdájával, Ondrej Dostállal, a Polgári Konzervatív Párt (OKS) elnökével és barátaival 2019 augusztusában részt vettem a szlovákiai­ és magyarországi zsidó szár­mazású polgárok emlékére szervezett auschwitzi emléktúrán. A kapitalista-barát, konzervatív-liberális politikusokkal folytatott beszélgetések alapján megértettem, hogy mi a jelentősége október 28-nak ma a szlovák jobbközép táborban. 

Az első csehszlovák köztársaság öröksége egyszerre jelent demokratikus és humanista hagyományt, nemzeti büszkeséget és polgári öntudatosságot.

Ez a nap nemcsak a független csehszlovák állam, de Szlovákia újkori történetének egyik fontos emléknapja is, amely számukra az államalkotó státust, a modern gazdasági, társadalmi, oktatási és kulturális fejlődés alapjait hozta el. Ugyanakkor a szlovák lakosság nacionalista vagy közömbös része érdektelen az egykori közös föderális állam iránt. Robert Fico kormánya idején a szlovák nemzeti emlékezet politikája Andrej Hlinka vagy Szvatopluk, illetve Cirill és ­Metód püspökök köré vont kultuszról szólt. A szlovák konzervatív baloldalon a Fico pártjából kivált Peter Pellegrini által vezetett Hlas (Hang) párt viszont szakított a kizárólagos nemzeti tematikával és az első csehszlovák köztársaság hagyományát hasonlóan fontos örökségnek tartja, mint a jobboldali OKS. 

De mi lehet a jelentősége napjainkban Magyarországon az első Csehszlovák Köztársaság megalakulásának? Miért fontos, hogy az eseményre immár Szlovákiában állami ünnepként emlékeznek? Mit jelenthet mindez a visegrádi csoport számára?

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!