Csehszlovákia visszatér

Visergád hasad

Bőtös Botond | 2021.11.16. 10:51

Olvasási idő kb. 14 perc

Ellép Pozsony és Prága a lengyel-magyar párostól, a visegrádi négyek (V4) csoportja a jelek szerint meghasad. Az elhidegülés oka Varsó és Budapest ultrakonzervatív politikája. A szakadás természetesen nem végleges, néhány éven belül a magyarok Márki-Zay Péter, a lengyelek Donald Tusk vezetésével akár fel is zárkózhatnak a cseh-szlovák blokkhoz, amely elősegítheti a V4-ek mélyebb európai integrációját is.

Idén először emlékeztek meg Szlovákiában hivatalosan is 1918. október 28-ról, mint a „független csehszlovák állam megalakulásának napjáról”. Az új állami ünnepnapról szóló törvénymódosítást 2020.­ szeptemberében az akkor új konzervatív-jobboldali kormánykoalíció négy pártjából 18 parlamenti képviselő nyújtotta be. A törvényjavaslat egyik gazdájával, Ondrej Dostállal, a Polgári Konzervatív Párt (OKS) elnökével és barátaival 2019 augusztusában részt vettem a szlovákiai­ és magyarországi zsidó szár­mazású polgárok emlékére szervezett auschwitzi emléktúrán. A kapitalista-barát, konzervatív-liberális politikusokkal folytatott beszélgetések alapján megértettem, hogy mi a jelentősége október 28-nak ma a szlovák jobbközép táborban. 

Az első csehszlovák köztársaság öröksége egyszerre jelent demokratikus és humanista hagyományt, nemzeti büszkeséget és polgári öntudatosságot.

Ez a nap nemcsak a független csehszlovák állam, de Szlovákia újkori történetének egyik fontos emléknapja is, amely számukra az államalkotó státust, a modern gazdasági, társadalmi, oktatási és kulturális fejlődés alapjait hozta el. Ugyanakkor a szlovák lakosság nacionalista vagy közömbös része érdektelen az egykori közös föderális állam iránt. Robert Fico kormánya idején a szlovák nemzeti emlékezet politikája Andrej Hlinka vagy Szvatopluk, illetve Cirill és ­Metód püspökök köré vont kultuszról szólt. A szlovák konzervatív baloldalon a Fico pártjából kivált Peter Pellegrini által vezetett Hlas (Hang) párt viszont szakított a kizárólagos nemzeti tematikával és az első csehszlovák köztársaság hagyományát hasonlóan fontos örökségnek tartja, mint a jobboldali OKS. 

De mi lehet a jelentősége napjainkban Magyarországon az első Csehszlovák Köztársaság megalakulásának? Miért fontos, hogy az eseményre immár Szlovákiában állami ünnepként emlékeznek? Mit jelenthet mindez a visegrádi csoport számára?

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés