Miklós Gábor Megvétózta a lengyel államfő a független sajtó kiszorítását

Az elmúlt hónap fő lengyel belpolitikai eseménye az volt, hogy az államfő december végén megtagadta egy törvénymódosítás aláírását. A lépés megrendítette a kormányzó jobboldali-nacionalista Jog és Igazságosság (PiS) pártot. 

Nem számítottak rá, hogy Andrzej Duda elnök független lépésre szánja el magát és szembeszáll Jarosław Kaczyńskivel, a párt elnökével. A PiS vezére emelte ki az ismeretlenségből hét éve a fiatal jogászt, s vitte be az elnöki palotába. Az államfő és a pártelnök viszonya soha nem volt jó. Kaczyński nem kedveli és nem becsüli Dudát, feltehetően nem tartja méltónak arra, hogy fontos ügyeket megvitasson vele.

A két politikus között gyakorlatilag nincs személyes kapcsolat. Pár éve nagy siker volt a lengyel interneten a komikus politikai sorozat, a „Pártelnök füle”, amely a PiS központjában játszódott. Egyik visszatérő eleme szerint az államfő időről-időre megpróbálkozik vele, hogy bejusson a pártelnökhöz, de már a titkárnőről visszapattan. A sorozatban a pártelnök pedig még a keresztnevét sem tudja az államfőnek.

Kaczynski több éve hangoztatja, hogy a külföldi tulajdonnak nincs helye a lengyel médiapiacon, a sajtót „lengyelesíteni” kell.

Ennek a programnak a jegyében az állami tulajdonú Orlen kőolajtröszttel megvásároltatták a bajor Passau Press tulajdonában lévő helyi lapokat, gyakorlatilag a teljes vidéki nyomtatott sajtót és a lapokhoz kötődő hirdetési újságokat és internetes portálokat. A pár hónapja megvalósult tranzakció nyomán a fontos lapok vezetőit lojális szerkesztőkre cserélték és átigazítják az eddig független lapok hangnemét.

A PiS számára továbbra is nagy kihívás, hogy a legnagyobb példányszámú bulvárlap, a Fakt (Axel Springer-Ringier) is független, valamint az ugyanehhez a konszernhez tartozó internetes Onet.pl portál és a Newsweek Polska véleményformáló politikai hetilap. De igazából a hatalmat a TVN, illetve annak hírcsatornája a TVN24 zavarta. Az ok: a korábban francia, most amerikai tulajdonú tévéállomás kihívás a tájékoztatási monopóliumra törekvő hatalomnak. Ráadásul a TVN jelen van az egész országban, adásai elérhetők ott is, ahol a PiS uralja a helyi közvéleményt.

A PiS úgy döntött, hogy egyes EU-országok tulajdonkorlátozó szabályaihoz hasonló eljárást vezet be. Ezért a nyáron olyan törvényt hoztak, amely szerint nem lehet médiacégben többsége az Európai Gazdasági Térségen, az EGT-n kívüli tulajdonosnak. (Az EGT-hez az EU-n kívül Norvégia, Izland és Lichtenstein tartozik.) A TVN többségi tulajdonosa az amerikai Discovery cég. A törvényt módosította az ellenzéki többségű lengyel Szenátus, de a parlament az eljárás szabályait felrúgva újra megszavazta a jogszabályt.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!