Érák zenéje – ülésezett a kínai Központi Bizottság

Kínai cezúrák

| 2021.12.01. 11:42

Címkék:

Kína

Olvasási idő kb. 14 perc

Kínában jövőre tartják a kommunista párt következő kongresszusát. Ezeken a rendezvényeken stabilizálják hagyományosan a vezetés legitimitását, mind a személyek, mind a program szempontjából. Az előtte egy évvel rendezett központi bizottsági ülés, amelyet ebben a hónapban tartottak Pekingben, általában már a legfőbb feltételekkel szokta körülbástyázni az oda vezető folyamatot. Ha „kimenő” vezetés van, vagyis új embert terveznek a párt élére választani, akkor ilyenkor már a leendő vezetés körüli küzdelmek, egyeztetések, alkudozások zajlanak, ha „maradó”, akkor az uralkodó tulajdonképpen cserél a második félidőre, lejönnek, akik formán kívül vannak vagy elfáradtak, s új erők érkeznek.

Az idei összejövetel az elmúlt évtizedekhez képest szokatlan volt, mert nem tudtuk, hogy „kimenő” vagy „maradó” vezetés van-e.

S bár ma már a bukik a „maradóra” kevesebbet fizetnének, fogadni még mindig lehet, továbbra sem tudjuk, mi lesz. Arról van szó, hogy a gerontokrácia kialakulásának elkerülése érdekében korábban született egy olyan belső megállapodás a pártban, hogy hetven év felett az elvtársak elmennek nyugdíjba, s a legfőbb vezetői posztot csak két cikluson át, tíz évig töltik be. A gerontokrácia problémáját ez a rendszer olyannyira megoldotta, hogy a jelenlegi vezető, Xi Jinping két ciklusának lejárta után is még éppen nem lesz hetven éves. Ez azonban csak a szabályzati alapja a problémának, annak tényleges oka a belső hatalmi viszonyokban, s általában a belső viszonyokban keresendő.

Amikor Xi Jinping 2012-ben elfoglalta a pártvezetői (majd a következő évben az államfői) posztot, jelentős bizonytalanságokkal kellett szembenéznie. A belső hatalmi viszonyok kiegyensúlyozatlanok voltak, a jelentős hátországgal bíró chongqingi párttitkár, Bo ­Xilai eltávolítása, majd bebörtönzése rávilágított, hogy éles hatalmi harc van a vezetésben. Az ország nemzetközi kapcsolatrendszerében egyre több egyensúlytalanság volt, egyre több jele volt annak, hogy Kína környezete, s elsősorban az Egyesült Államok mind nehezebben emészti meg növekedését. A 2008-ban elindult nemzetközi pénzügyi válságot csak ideig-óráig tudták a hagyományos, stimulusokon alapuló módszerrel kezelni, a gazdasági növekedés jelentősen ­lelassult, forrásainak egy része befagyott.

Xi ráadásul korábban nem volt része tartósan a legfelső vezetésnek, több tartományban, majd rövid ideig Sanghajban volt párttitkár. Nem volt tartós kapcsolata sem a hadsereggel, sem a központi intézményekkel, s nem igazán támaszkodhatott elődei tekintélyére sem. Kettős stratégiát épített ki. Egyrészt a pártban, s a párt útján akarta konszolidálni a személyes hatalmát, másrészt ennek alapjául olyan diskurzust dolgozott ki, amely azt hangsúlyozta, hogy a világ teljesen megváltozott, új érába léptünk, amelybe viszont Kína erős hatalomként érkezik, ennek megfelelően kell viselkednie, s a kettő együtt a kínai nemzet megújulásával jár.

Ez a mi fogalmainkkal leírva erőteljesen nacionalista, a nemzeti öntudaton alapuló kurzust jelentett, amely kifelé a korábbiaknál agresszívebbnek, befelé pedig az egységet sokkal inkább hangsúlyozónak hatott.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés