Törökország

A török gazdaság válságban, Erdoğan az Európában uralkodó nyomorról beszél

Billay Gábor | 2022.01.23. 11:32

Olvasási idő kb. 8 perc

Törökország a minimálbér 21,56 százalékos emelésével kezdte az új évet, a líra azonban olyan mértékben veszít értékéből, hogy az emelt minimálbér euróra átváltva kevesebbet ér, mint az egy évvel korábbi. A gazdaságpolitikával szembeni elégedetlenség miatt sokan abban sem biztosak, hogy Recep Tayyip Erdoğan elnöknek sikerül hatalmon maradnia a jövő évre tervezett választásokig.

Akció

A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 2002-es hatalomra jutásakor a bruttó minimálbér 163 török líra volt, ami akkori árfolyamon 175 eurót ért. Idén ez az összeg 4250 líra, ami a mostani árfolyamon mindössze 270 euró. Fontos megemlíteni, hogy a munkavállalók 48 százaléka van minimálbérre bejelentve. Ugyanakkor a minimálbér emelésétől azt várja a legtöbb közgazdász, hogy drasztikusan nő a feketén foglalkoztatottak aránya, mert sok munkaadó nem lesz képes kifizetni az alkalmazottait.

Decemberben már a statisztikai hivatal adatai szerint is 36 százalékos volt a fogyasztói infláció, sokak szerint azonban jóval magasabb. A független DISK Kutatóintézet például ugyanebben a hónapban 64,6 százalékot mért. Az inflációval megjelent az áruvisszatartás is, alapélelmiszerekhez sokszor azért nem lehet hozzájutni, mivel a kereskedők inkább várnak a következő áremelésre.

A gyenge líra nem az egyetlen oka a nehézségeknek. A mezőgazdaság is hatalmas problémákkal küzd. A kormány politikája az itthon is ismerős módszerekkel tette tönkre a vidéket. Támogatásokat csak a kormányközeli oligarchák kapnak, ők viszont annyit, hogy nincs is szükségük a gazdaságos termelésre. Ennek következtében az ország mára az élelmiszerek terén nagymértékben exportfüggő lett, az egyébként kiváló mezőgazdasági adottságokkal rendelkező Törökországnak 2020-ra Magyarország lett a második legnagyobb szarvasmarha- és a legnagyobb csemegekukorica-exportőre.

Ezen termékek ára is folyamatosan nő, mivel az energiaválság következtében nem csak az üzemagyagok drágultak, de a például a műtrágya is – ennek gyártásához földgázra van szükség –, amelynek ára egy év alatt átlagosan a jó négyszeresére emelkedett, ami persze benne van az az élelmiszerek árában. Isztambul önkormányzatának hatósági áron kenyeret forgalmazó péksége egy éve még 127 lírát fizetett 50 kiló lisztért, ugyanez az idén már 325 líra lett.

A kormány büszkeségeinek számító gigaberuházások egyre több veszteséget termelnek. Erdoğan két évtizede majdnem minden beruházást az „építsd meg-használd-add át” modellel valósított meg. Valamelyik hozzá közel álló oligarchával megállapodott egy-egy híd, autópálya vagy repülőtér megépítéséről, aki a saját költségén megépítette, cserébe a kormány garantálta neki, hogy 20-30 éven keresztül megadott mennyiségű használati díjat fizet még akkor is, ha a szolgáltatást senki sem veszi igénybe. A garanciák pedig minden esetben dollárban vagy euróban lettek megadva.

Kütahya városának repülőterét annak fejében építette meg az egyik vállalkozó, hogy az állam 2044-ig garantálja az évi 1 317 000 utast, s a nemzetközi utasokért 10, a belföldiekért pedig 2 eurót kap. A szerződés megkötésekor egy euró 2,4 török lírát ért, jelenleg 13-at. Tavaly a repülőtérnek csak 22 000 utasa volt, az ígért 1,8 százaléka. Hasonló koncesszióval épült meg Isztambul új repülőtere, a város két oldalát összekötő Avrasya alagút, a harmadik Boszporusz-híd, több tucat autópálya és jó pár vidéki repülőtér is. Sok török már csak azért sem használja ezeket, mert a használati díjuk is valutában van megadva. A harmadik Boszporusz-híd 2016-os átadásakor egy személyautó 9,90 lírát fizetett az áthaladásért, idén ugyanez már 19,50 lírába kerül.

A kormány, úgy tűnik, inkább elfedni szeretné a problémát, a lakájmédia a legtöbbet a németországi inflációval és az angliai áruhiánnyal foglalkozik. Erdoğan, akinek állítólag közgazdász diplomája van – bár a diplomáját még senki sem látta, csak a nem hiteles másolatát –, az utóbbi évben kifejezetten sokat beszélt híveinek az Európában uralkodó nyomorról.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés