EU-Ukrajna csúcstalálkozó: örömóda helyett légiriadó

Fóti Tamás | 2023.02.06. 09:51

Olvasási idő kb. 11 perc

Az EU-Ukrajna kétnapos csúcstalálkozó nem a kijevi reményekkel ért véget: a zárónyilatkozat homályos ígérete a csatlakozási tárgyalások kezdetéről csalódást kelt az ukrán politikusokban és a közvéleményben. Ugyanakkor az uniós vezetők a szolidaritás jegyében további konkrét támogatásokat jelentettek be.

Légy realista, követeld a lehetetlent – hangzott a ’68-as párizsi diáktüntetések radikális jelszava. A tanácsot megfogadták Kijevben is. A kétnapos EU-Ukrajna csúcson Volodimir Zelenszkij államfő igencsak felsrófolta a tétet: azt követelte, hogy országa két éven belül legyen az EU tagja, de legalábbis már az idén kezdődjenek meg a tárgyalások. Ehhez képest hidegzuhanyként érhette az Európai Bizottság figyelmeztetése: nincs gyorsított eljárás, Ukrajnának is be kell járnia ugyanazt az utat, mint általában a tagjelölteknek.

Vagyis, hiába kapta meg az ország tavaly nyáron a hivatalos tagjelölti státusát, előbb meg kell győznie Brüsszelt azzal kapcsolatban, hogy az akkor ígért reformok nem csupán üres szavak.

Mindenekelőtt az igazságügyet kell gyökeresen átalakítani, vagyis garantálni kell a bíróságok függetlenségét. Kényes terület az Alkotmánybíróság szintén kívánatos reformja. Brüsszel ebben követi a Velencei Bizottság – a független alkotmányjogászokból álló testületet az Európa Tanács hozta létre – kritikáját, többek között a bírák kiválasztását vezénylő szerv összetételéről és jogköreiről. Aligha véletlen, hogy a napokban országszerte lecsaptak a maffiózó-praktikákat felvonultató oligarchákra és a politikai felső vezetés – egészen az államelnök közvetlen környezetében érintett – tagjaira. A látványos korrupcióellenes akciósorozat azonban éppen azt erősíti az Európai Bizottság szakpolitikusaiban és apparátusában, hogy bőven van még mit tenni. Elfogadásra vár például egy törvény, amely az oligarchák politikai befolyását volna hivatott korlátozni, továbbá a pénzmosással szembeni fellépéshez is át kell ültetni a gyakorlatba az európai normákat.

Összehasonlításképpen: az 1995-ös bővítés előtt Finnországgal, Svédországgal, Ausztriával és Norvégiával (utóbbi végül elállt a tagságtól) több mint két évig tartottak a tárgyalások, pedig az ő csatlakozásuk afféle sétagaloppnak számított a további tagjelöltek uniós aspirációjához, kiváltképp a fölkészültségükhez képest. Velük összehasonlítva, Ukrajna csatlakozása szinte reménytelennek tűnik – mutatnak rá az EB tisztviselői, mondván, a Kijevvel szembeni rokonszenvnek és szolidaritásnak is van határa.

Ahhoz, hogy a 27-ek tárgyalóasztalhoz ülhessenek, előbb el kell végezni az ukrán joganyag teljes átvilágítását, az Európai Bizottságnak pedig be kell azonosítania azokat a területeket, amelyekkel kapcsolatban  az ukrán tagság problémákat szülhet, ki kell dolgozni az uniós tárgyalási álláspontot, és csak ezután nyithatják meg az egyes fejezeteket. A Kijev által remélt „gyorsított eljárás” másik, eddig nemigen hangoztatott problémája, hogy miképpen adjanak erre magyarázatot a többi tagjelöltnek, amelyeket már hosszú évek óta előszobáztatnak. Mindenesetre, az ukrán uniós ambíciók következő „tesztje” áprilisban lesz, amikor az Európai Bizottság nyilvánosságra hozza jelentését az ukránok által vállaltak eddigi teljesítéséről. Ez mindkét fél számára alkalmat teremt majd arra, hogy reálisan mérjék fel, hol is áll az ország a Brüsszel által lefektetett 7 alapfeltétel teljesítésében.

A jogharmonizáció előfeltétel

Azzal nyilvánvalóan Kijevben is tisztában vannak, hogy végre kell hajtaniuk a jogharmonizációt, az EU sztenderdjeit át kell ültetniük a gyakorlatba, és meg kell felelniük egyrészt a tisztességes versenyt biztosító szabályozásoknak, másrészt kellően felvértezettnek kell lennie az ukrán gazdaságnak is, hogy életképes legyen az EU belső piacán.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés