Ki lesz az év erős embere Európában?

A Politico válasza: Mario Draghi

Török F. László | 2022.02.01. 17:02

Olvasási idő kb. 7 perc

A Politico Europe 2016 óta minden év végén próbálja megjósolni azon személyiségek listáját, akiket a következő évben Európa legfontosabb politikusai közé vár. Az eddigi listák vezetői vagy nagy hangú populisták voltak (Orbán, Salvini), vagy ígéretes, feltörekvő mellékszereplők (Sadiq Khan, London polgármestere, Christian Lindner, német liberális pártvezető), vagy pedig a tényleges nagyhatalmak vezetői (Macron, Merkel). Legutóbb halk szavú, feltörekvőnek nem nevezhető politikus került a lista élére, akiről mostanáig csak rendkívül óvatosan lehetett volna kimondani, hogy valódi európai hatalmat vezet.

Amióta politikai újságírás létezik, azóta tán a különböző „Év embere” vagy „Év asszonya” típusú, az adott évben kiemelkedőt alkotó politikusokat és személyiségeket rangsoroló listák is léteznek. És bár ezek között döntően a Time magazin „Az év személyisége” listája a legismertebb a világon, a legtöbb médium szereti a szűkebb környezetében is elkészíteni vagy elemezni ezeket a rangsorokat, hisz többnyire a teljesítményt jutalmazzák, és olyan emberek a szereplői, akik fontos hatással bírnak a politikára, és ezáltal mindennapi életünkre.

A Politico Europe szerkesztő csapata úgy döntött, hogy ők nem az elmúlt év teljesítményeit listázzák, hanem az elmúlt év politikai teljesítményei alapján próbálják inkább megjósolni a jövőt. Hogy kik lesznek a következő évben Európa legerősebb emberei, akik a legnagyobb hatást gyakorolják majd a kontinens és az EU politikájára.

A Politico „Legerősebb Ember” listája pár éve már nem csak egyszerű, 28 nevet tartalmazó rangsor (ma már a neve is „Politico 28 – Class of 2022” – azaz a 2022-es évfolyam), hanem külön és kategóriánként nevezi meg és (rang)sorolja azokat a politikusokat vagy közszereplőket, akiktől a legnagyobb hatást várja a következő évben. A „most powerful person” (a legerősebb személyiség) kategóriában egyetlen győztest nevez meg, aztán külön állít rangsorokat a Doers (cselekvők), Dreamers (álmodók) és Disrupters (zavarkeltők) kategóriákban.

A 2022-es évre a szerkesztők az egyik, politikusként talán a leghalkabb szavú, még senki által meg sem választott, kvázi kényszerből kormányfővé avanzsált technokrata, ráadásul egyik politikai oldal felé sem elkötelezett Mario Draghi olasz miniszterelnököt várják Európa legerősebb személyiségének. Nyilván a választásában elsősorban a hiányt kell keressük: Európa évtizedes múltra visszatekintően legerősebb embere, Angela Merkel távozott a politika színpadáról, és az utódlásáért folyó harcban az EU-n belül esélyes Emmanuel Macron a választások miatt idén tán inkább saját országára koncentrálhat, mint ahogy a Merkelt Németországban követő Olaf Scholz számára is a politikai helyzet stabilizálása a legfontosabb.

Brit jelölt már nincs Európa élére, így talán kézenfekvő a sorban következő hatalom, Olaszország vezetőjének adni az esélyt. És bár Olaszország mindig is fontos politikusokat adott Brüsszelnek (­Alcide De Gasperi és Luigi Einaudi az EU alapítói között vannak, vagy később Romano Prodi mint az Európai Bizottság elnöke és maga Draghi, mint az Európai Központi Bank elnöke és az euró „megmentője” fontos szerepet töltött be), illetve mindig is Európa „kedvenc” országa volt, az édes élet, a napsütés, a jó borok és még jobb ételek „szállítója”, de az elmúlt évtizedekben távol került attól, hogy hatalomként emlegessék.

Ugyan az olasz ipar teljesítménye az európai gazdaságban máig döntő maradt, de az elmúlt három évtizedben a maffia felszámolása, az ország strukturális gondjai, eladósodottsága, a déli és északi területek közötti gazdasági különbség és a többnyire instabil politikai helyzet inkább vergődő ország képét festették, amire aztán 2020 elején a koronavírus „robbanása” és az ezt követő tragédiák, az ország teljes leállása tették fel véglegesen a pontot.

Innen jutottunk el oda röpke egy év alatt, hogy Európa legfontosabb politikai újságírói 2022-re Draghit várják az év legerősebb politikusának, és választásukat megerősítendő, Európa vezető gazdasági fóruma, a The Economist is Olaszországot választotta a 2021-es év országának.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés