Félidős választás Amerikában: győzelemmel felérő vereséget értek el a demokraták

Kaló Máté | 2022.11.15. 09:11

Olvasási idő kb. 11 perc

Lezajlottak a félidős választások az Egyesült Államokban, és újra borult a papírforma. A szerény kormányzati teljesítmény és időnként erőtlen kampányok ellenére a demokraták várakozáson felül szerepeltek a magabiztos győzelmet váró republikánusokkal szemben. A választási rendszer miatt a mostani szoros eredmények az utolsó szavazatok megszámlálásáig még jelentősen eltérő kimeneteleket eredményezhetnek, pár tanulság azonban már most levonható.

Elmaradt idén az elemzők és felmérések által jósolt republikánus előretörés az amerikai szövetségi és állami politika porondjain. A billegő körzetek és szenátusi pozíciók többségében következetesen pár százalékpontos republikánus előnyt mértek a kutatók az utolsó hetekben. Ezek ismeretében kényelmes képviselőházi győzelem és minimum egál, de inkább egy-két fős szenátusi többség volt az elvárás az amerikai jobboldalnak.

A vártnál szerényebb eredmények okairól még folyik a szokásos elemzői bölcselkedés: a republikánus szavazók – tőlük szokatlan módon – elbízhatták magukat, esetleg éppen a demokrata szimpatizánsok rémültek meg az előrejelzésektől és a Trump-korszak visszatérésének rémétől. Nem kis mértékben befolyásolhatta az eredményeket, hogy a demokraták idén lekörözték a republikánusokat a kampányforrások összekalapozásában, és sikerült aktivizálniuk a szövetséges szakszervezeteket is, akik remekül értenek a mozgósításhoz.

Ugyan országszerte 4-5 millió vokssal többet szerzett a konzervatív tábor az idei választásokon, a várakozásokhoz képest pár százalékponttal erősebb demokrata szavazati arány a körzetek és államok többségében meghiúsította a nagyarányú republikánus hatalomátvételt.

Olyannyira, hogy a négyszázharmincöt fős Képviselőházban legjobb esetben is csak pár mandátumos többségre számíthatnak, ez leginkább csak nevében jelent többséget. Sőt, egy héttel az urnazárás után matematikailag még egyértelműen ki sem jelenthető az alsóházi győzelem ténye – lapzártánkkor legalábbis. Ha össze is jönne, a számos renegát képviselőt soraiban tudó republikánus frakció annyira nem egységes, hogy Kevin McCarthy házelnök-jelölt megválasztása sem vehető készpénznek. Ráadásul a törvényalkotási munka sem ígérkezik hatékonynak, ami 2024 előtt nem a legjobb ajánlólevél.

A szenátusban a nagyon lassan számoló Arizona és Nevada államok eredményeinek hétvégi kihirdetésével részben fellélegezhetnek a demokraták: a következő két évben legalább ötven mandátumuk lesz a Kongresszus száz tagú felsőházában, ahol szavazategyenlőség esetén a demokrata alelnök, Kamala Harris szavazata az ő irányukba billenti a mérleg nyelvét. Amennyiben a december elején második fordulót tartó Georgiában újrázni tud Raphael Warnock szenátor, úgy még akár egy fővel növelhetik is többségüket Joe Biden elnök párttársai.

A gyenge szenátusi eredmények miatti felelősség erősen rávetül Trumpra, aki gyenge kvalitású jelöltjeivel szórta meg az előválasztásokat, akiket utána aztán alig támogatott anyagilag az őszi kampány során. A Trump-tábor inkább Mitch McConnell frakcióvezetőt okolja, aki a kampány során önbeteljesítő jóslatként prognosztizálta nyerhető mandátumok elvesztését az alacsony jelölti színvonal miatt.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Miért került a republikánus párt tudathasadásos állapotba?

Leírható-e Trump vagy elindul az elnökségért?

Miért tudott a floridai kormányzó, Ron DeSantis megerősödni?

Fellélegezhetnek-e a demokraták?

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés