Fogpasztától a Red Bull-ig: Dietrich Mateschitz Ausztria legsikeresebb vállalkozója volt

Fóti Tamás | 2022.11.15. 12:44

Címkék:

Ausztria

Olvasási idő kb. 7 perc

Cserben hagyta a földkerekség leghíresebb energiaitala annak kitalálóját, a Red Bull tulajdonosát, Dietrich Mateschitzet, aki októberben, 78 évesen egy hosszadalmas betegség után, valószínűleg rákban hunyt el. Ausztria leggazdagabb üzletemberének világviszonylatban sem kellett szégyenkeznie: a Forbes magazin szeptemberi rangsorolása szerint 19 milliárd dolláros vagyonával a 75. helyen állt.

Az eredetileg építészi álmokat szövő stájerországi Mateschitz végül egy bécsi főiskolán nemzetközi kereskedelmi tanulmányokat folytatott és üzemgazdasági képzettségével előbb a brit Unilever, majd a müncheni Jacobs kávékereskedés, végül a Blendex fogpasztagyár marketing osztályát vezette. A nyolcvanas években thaiföldi üzleti útján a véletlen segítette hozzá, hogy karrierje következő állomása már saját vállalkozása legyen. 1982-ben kimerítő repülőút után érkezett ugyanis Hongkongba, és szállodája bárjában elfogyasztott egy thai frissítőt. Ezután meglepetten tapasztalta, hogy hiába várta jet lagjét, nem okozott gondot az időátállás. A thai energiaital a Krating Daeng névre hallgatott, amit egy 1976-ban alapított cég állított elő. A vállalat tulajdonosa, Chaleo Yoovidhya gyógyszerész hajlandó volt társulni Mateschitz-cel, aki azonnal fantáziát látott az italban. Meggyőzte partnerét a recept módosításáról, hogy az megfeleljen úgymond a nyugatiak ízlésvilágának, követve a szénsavval dúsított Coca-Cola és a Pepsi-Cola példáját. Két esztendővel később, 1984-ben, egy kis osztrák faluban, a Salzburg melletti mindössze 1500 lelket számláló Fuschl am See-ben bejegyzett Red Bull GmbH márka nevén se kellett sokáig törniük a fejüket: a Daeng vöröset, a Krating a Dél-Kelet-Ázsiában közönséges szarvasmarhafajtát jelenti, ebből lett a bull, vagyis bika. Mindketten félmillió dollárt fektettek a közös cégbe, amely 1987 április 1-én jelentkezett Ausztriában energiaitalával. A vállalat vezetését és nem utolsósorban marketingjét természetesen a Red Bull felét tulajdonló Mateschitz vállalta magára. A termék hamar népszerű lett, bevezették Ausztria után Németországban, Nagy-Britanniában, több kelet-európai országban, köztük Magyarországon.  Az osztrák üzletember előtt azonban – okulva az Unilever multinál szerzett tapasztalatából – a jóval nagyobb haszonnal kecsegető észak-amerikai piac lebegett.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés