Giorgia Meloni (kormány)alakítása: ez nem az orbáni modell

Török F. László | 2022.11.01. 13:39

Olvasási idő kb. 13 perc

Giorgia Meloni azonnal bejelentette új kormányának névsorát amint megkapta a kormánymegbízást Matarella elnöktől. A kabinet a következő nap már le is tette az esküt, és a majd’ három évtizede hagyományosnak számító csengettyű-átadással Mario Draghi ki is vonult a kormányfői hivatalnak helyt adó Chiggi palotából.

A római szenátus elnökének megválasztását kísérő Meloni-Berlusconi csörte utáni napokban, közvetlenül a kormányalakítási megbízás előtt, újabb, bár kisebb bomba robbant az olasz közéletben, mivel a sajtóhoz eljutott két hangfelvétel arról a zárt frakcióülésről, ahol a szenátus megalakulása után Silvio Berlusconi a Forza Italia újonnan megválasztott szenátorai előtt vázolta fel a párt stratégiáját.

Beszédében Berlusconi fontosnak érezte, hogy hosszan foglalkozzon Ukrajnával és a háborúval, s közölte, hogy régi barátsága Putyinnal még mindig él, a választások után az orosz birodalom feje negyven üveg vodkát küldött a tiszteletére, s e gesztus viszonzásaként ő maga szintén negyven üveg olasz „Lambrusco” habzóbort szállíttatott Moszkvába. Berlusconi összeesküvés-elméleteket idéző módon, kissé zavarodottan magyarázta, hogy véleménye szerint a háború kizárólag az ukránok és Zelenszkij miatt tört ki, az ukrán elnök volt az, aki csapdába csalta Putyint, akinek nem volt más választása, mint Ukrajna azonnali megtámadása.

Már a felvételek kiszivárogtatása is súlyos kérdéseket vetett fel, hiszen a frakcióülésen elvileg csak a Forza Italia képviselői és belső munkatársai vettek részt, így tényleg nem tudni, kinek állt érdekében az, hogy közvetlenül kormányalakítás előtt újabb koalíciós vita robbanjon ki, vagy az, hogy megkérdőjelezze Berlusconi és a Forza Italia hitelességét és megbízhatóságát. Amellett, hogy rögtön fölmerült a szankciók megsértésének esetleges vádja a vodka és a Lambrusco ide-oda utaztatásának kapcsán, Meloninak máris magyarázkodnia kellett amiatt, hogy akkor a kormánya végül milyen álláspontot követ az ukrán háború ügyében. Illetve: csak kellett volna.

Úgy tűnik azonban, hogy az eddig nagyon sokszor érzelmi alapon, indulatból reagáló politikus tényleg komolyan veszi feladatát, mert nem magyarázkodott, nem mentegette vagy szidta Berlusconit, hanem szárazon kijelentette, hogy az, aki megkérdőjelezi a NATO és az EU álláspontját Ukrajna ügyében, nem lesz a kormány részese.

Mindenesetre, annak fényében, hogy az olasz külpolitika irányítására kiszemelt Antonio Tajani épp Berlusconi pártjának képviselője, Meloni összes eddigi erőfeszítése külföldi partnerei meggyőzésére, vagyis annak sulykolása, hogy a háború ügyében teljes egészében és kérlelhetetlenül osztja az EU és a NATO álláspontját, hirtelen megkérdőjeleződött, és úgy tűnt, Olaszország a kormányválságok tekintetében újabb rekordot dönt, hiszen ez a kormányválság már a kabinet megalakulása előtt kitört volna.

Olaszország a választások után: a Fidesz csalódni fog

Giorgia Melonit viszont keményebb fából faragták annál, minthogy veszni hagyja kormányalakítási esélyeit, és ugyan nem tudni, mi történt azon az éjszakán, ki tárgyalt kivel és miről, de másnap a jobboldal három pártja már ismét demonstratív egységben, együtt jelent meg Sergio Matarella elnök előtt, és mintha mi sem történt volna, biztosították az államelnököt arról, hogy megvan a megfelelő többségük a kormányalakításra.

Az államelnök pedig habozás nélkül, már aznap délután kiadta a kormányalakítási megbízást Giorgia Meloninak, aki alig egy órával később nyilvánosságra is hozta az új kormány névsorát. A kormány másnap esküt tett, és a következő nap megtörtént a Chiggi palotában a tényleg barátinak tűnő átadás-átvételi procedúra is, amelynek végeztével Mario Draghi volt kormányfő az alkalmazottak vastapsának kíséretében hagyta el az épületet. És ezen pár nap sűrű történései között Meloninak – immáron megbízott kormányfőként – még arra is volt ideje, hogy lebonyolítson egy „informális, de fontos”, leginkább kedélyes találkozót Macron francia elnökkel Rómában, mintegy megerősítve eddigi erőfeszítéseit az új olasz vezetés európai elfogadása iránt. Jelzésértékű az is, hogy épp a francia elnök volt az első nemzetközi vezető, aki Melonival találkozott (bár nem ezért utazott Rómába) azok után, hogy minisztere, Laurence Boone alig két héttel korábban azt jelentette ki Meloni győzelmére reagálva: „Franciaország nagyon fog figyelni az értékek és a jogállamiság tiszteletben tartására”.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés