Elindult a cseh EU-elnökség – nem a magyar úton

Bőtös Botond | 2022.07.11. 10:42

Olvasási idő kb. 15 perc

Ne fagyjunk meg a télen és Ukrajna az év végén még mindig szuverén ország legyen – ezek a július 1-től az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét átvevő Csehország legfontosabb célkitűzései a következő fél évben. A háború visszatért Európába, ezért idén az ukrajnai események mindent beárnyékolnak, ugyanakkor a Magyarországot leginkább érintő jogállamisági kérdés az öt legfontosabb téma között maradt.

Akció

Régiónk, Közép-Európa, közelebbről Csehország vette át 2022 július 1-től az Európai Unió Tanácsának (EUT) soros elnöki tisztségét Franciaországtól. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke és a testület számos tagja az esemény hivatalos megnyitójára ezen a napon a csehországi Litomyšl városába látogatott. Az EB elnökét Petr Fiala cseh miniszterelnök és a kormány tagjai fogadták.

A helyszíni riportok beszámolói szerint a politikusok érkezésére összegyűlt tömeg az európai uniós politikusokat megtapsolta, a kormány egyes tagjainak érkezését szórványos fütty kísérte. A találkozó nagyon fontos szimbolikus üzenete mellett gyakorlati okok miatt jött létre. Az ünnepélyes megnyitó után a cseh kormány képviselői az EU napirendjét meghatározó legfontosabb szervezet képviselőivel a cseh elnökség öt kiemelt témájáról beszélgettek.

Fiala kormányfő a nap végi sajtótájékoztatón – célozva az EU-tagság 18 évvel ezelőtti megszerzésére – a mostani elnökséget érettségi vizsgához hasonlította. A megkérdezett uniós kommentátorok és cseh ellenzéki politikusok szerint a cseheknek nem az életük első nagy vizsgáira készülő tapasztalatlan diákokként kell fellépniük, hanem háborús válságmenedzserként kellene irányt mutatniuk Európának. A sokpárti cseh kormánykoalíció EU-barát hozzáállásán és nyugati elköteleződésén mindez biztosan nem fog múlni.

A cseh kormány azt kommunikálja, hogy július 1-től a világ egyik legnépesebb és leggazdagabb közösségének élén állnak. Nem az európai kontextus ellenében, hanem abba bekapcsolódva erősítik a cseh nemzeti érzést és az átlagpolgár büszkeség-élményét.

A közvélemény többsége örül, hogy nem olyan kormány idején kerülnek újra európai középpontba, amely mindenáron „meg akarja védeni a gonosz Brüsszeltől” Csehországot, hanem nyitott a közösségen belüli együttműködésre. A jelenlegi cseh kormány ellépett a problémás magyar-lengyel párostól, és a visegrádi együttműködés ideiglenes lecsavarása mellett alkalmi szövetségekben kifejezetten keresi nyugat-európai országokkal az együttműködést. A csehekről korábban a visegrádi tagság miatt kialakult negatív megítélés változásához hozzájárult, hogy lakosságarányosan a lengyelek után ők fogadták be a legtöbb ukrán menekültet, valamint Fiala kormányfő nyugodt erőt sugárzó tárgyalási és érvelési stílusa is. 

Pedig az a legendás első elnökség 2009-ben meglehetősen emlékezetesre sikerült. Akkor szintén a jobbközép Polgári Demokrata Párt (ODS) adta a miniszterelnököt Mirek Topolánek személyében, aki azonban épp az elnökség idején bukta el a miniszterelnök személyét érintő bizalmi szavazást a parlamentben. Topolánek bukásához az ellenzéki szociáldemokraták lejárató kampányán kívül nagyban hozzájárultak szerencsétlen kijelentései vagy a Silvio Berlusconi olasz kormányfővel együtt töltött nyaralásáról készült fotósorozat is. A cseh miniszterelnököt egy paparazzi fiatal lányok társaságában, meztelenül örökítette meg. „A cseheknek remek hivatalnokaik és borzalmas politikusaik vannak,” foglalta össze a 2009-es elnökség tanulságait korabeli cikkében a brit Financial Times.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés