Kényszernász az avaron: Oroszország és Kína határtalan barátkozása

| 2022.02.16. 11:56

Címkék:

Kína Oroszország

Olvasási idő kb. 4 perc

Vlagyimir Putyin orosz és Xi Jinping kínai elnökök a téli olimpia megnyitója előtt találkoztak Pekingben. 16 különböző egyezményt írtak alá a felek, jelentős kérdésekben is, mint az energiaszállítás, vagy éppen a globális navigációs műholdrendszereik összehangolása. Kölcsönösen biztosították egymást támogatásukról a távoli konfliktusokban, mint Ukrajna vagy Tajvan.

A közös közleményben leszögezték, hogy barátságuknak és együttműködésüknek „nincsenek határai”, s kapcsolataik „jobbak, mint amilyeneket a hidegháborús éra politikai és katonai szövetségei” jelentettek.

Oroszország és Kína vezetői az utóbbi években nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy találkozóikon hogyan tudnák mind szuperebb latívuszokkal illetni a kapcsolataikat. A pekingi külpolitikai doktrína része évtizedek óta, s ez minden mérvadó dokumentumukban szerepel, hogy Kína nem köt katonai alapú szövetséget, vagyis a kapcsolatok jellegét ehhez képest kell meghatározni. Ráadásul mindenki számára nyilvánvaló, hogy a két ország jó kapcsolata abszolút nem történelmi adottság.

Ha az elmúlt hetven évet vesszük, azt kell mondanunk, hogy ha hullámvasútként jellemeznénk a viszonyukat, valójában megszépítenénk a történelmet.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés