Ide jutottunk: Európa Berlusconitól várja az új olasz kormány megszelídítését

Fóti Tamás | 2022.10.08. 14:46

Címkék:

Olaszország

Olvasási idő kb. 8 perc

Új kihívás elé állítja az Európai Uniót a szélsőjobb hatalomra kerülése Olaszországban. Kérdés, valóban mérsékelően hat-e majd a Forza Italia koalíciós partnereire, amelyek között vita van az európai integrációról, az Oroszországhoz fűződő viszonyról, és a költségvetési fegyelemről.

Brüsszelben nem kedvelik a sokpárti koalíciókat – különösen nem, ha az ráadásul Itáliában van. 1946, az első köztársaság kikiáltása óta 68 olasz kormány volt, ám olyan, amely kitöltötte volna teljes hivatali megbízatását, egy sem. A Fratelli d’Italia (Olaszország Fivérei) elnöke, Giorgia Meloni vezette három-párti koalíciónak ugyan még nincs kormányprogramja, de – ha a választási kampányban tett ígéretekből indulunk ki – annyi megállapítható, nehéz lesz stabil kormányt összehozni.

A pártok uniós politikája nagyon eltérő. Különösen a Lega elnöke, Matteo Salvini lóg ki a sorból.  Nem véletlen, belügyminiszterként látványosan rúgta össze a port az Európai Bizottsággal bevándorlási politikájával, amely élesen szembe ment Brüsszellel és a Tanáccsal. Azóta is az idegenellenességgel igyekszik összetartani pártját, ami persze Melonitól sem áll távol, ezenkívül összeköti őket euroszkeptikus nézetük.

A választásokra készülve ugyan valamelyest visszavettek EU-ellenes retorikájukból – érzékelve, hogy a közvélemény nem olyan egyértelműen utasítja el az európai integrációt, mint ők és pártjaik, de azért nem mennek a szomszédba kis populizmusért.

A magas inflációval és tetemes államadóssággal küzdő Olaszországban (Görögország után itt a legmagasabb az államadósság, a GDP 150 százalékát teszi ki) a lakosságnak azon része, amelynek még határozott emlékei vannak az euró bevezetése előtti gyenge líráról, köszöni szépen, de nem kér semmilyen alternatívából, maradna a bevált eurónál.

Hasonlóan megosztó téma az orosz agresszió. Meloni egyértelműen elítélte Ukrajna megtámadását, a Moszkvával, Vlagyimir Putyinnal haverkodó Silvio Berlusconi vezette Forza Italia óvatosabb, bár az ukrán területek bekebelezését ők is visszautasították.

Ezt olvashatja még a cikkben:

A fasiszta hagyományról

Az olasz gazdaság helyzetéről

A magyar kormányhoz való viszonyól

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés