Így csináltak viccet az orosz imperialista háborúból a csehek és a lengyelek

Bőtös Botond | 2022.10.21. 16:11

Olvasási idő kb. 15 perc

Felosztották egymás között az orosz Kalinyingrád exklávét a csehek és a lengyelek, majd kinevették az online térben végrehajtott fiktív területi annexiót komolyan vevő Oroszországot.

„Itt az idő felosztani Kalinyingrádot, hogy végre cseh testvéreink is hozzáférjenek a tengerhez” – írta a Twitteren egy álneves felhasználó a piros vonallal kettéosztott, cseh és lengyel zászlókkal megjelölt oroszországi Kalinyingrádot ábrázoló térkép alá szeptember 28-án. Egy nappal korábban fejeződött be az Ukrajna négy, katonailag megszállt régiójában tartott álnépszavazás, amelyen az Oroszországhoz való csatlakozásról nyilváníthattak véleményt a donyecki, luhanszki, herszoni és zaporozsjei ukrán állampolgárok. A poszt hamar népszerűvé vált a lengyel nyelvű Twitteren és egymás után jelentek meg vicces, szöveges ábrák a Lengyelország és Litvánia közötti kicsi, de stratégiailag fontos orosz terület fiktív annektálásáról, amelyet a vörös hadsereg foglalt el a második világháború végén.

A lengyelek is előszeretettel használják gazdag történelmi örökségüket és a 19. században létrejött modern nacionalizmus által rögzült sztereotip ábrázolásaikat más nemzetekről. Például ilyen leegyszerűsített értelmezés szerint a csehek olyan kedves, sörivó emberek, akik képtelenek az erőszakra. Ebben a keretben kell értelmezni azokat az orosz terület felosztását továbbgondoló lengyel mémeket is, amelyen cseh zászlós „Karel Gott” és „Rumcájsz” nevet viselő, hatalmas repülőgép-hordozók láthatók, amint az újonnan megszerzett cseh területek védelmére sietnek. Egy másik lengyel ábrán a Kisvakond látható barátaival, amint vidáman játszanak a lengyelekkel a megosztott, egykori orosz birtokon.

A csehek értették a tréfát és óriási lendülettel vetették be magukat az internetes viccelődésbe. Így tett Tomáš Zdechovský EP-képviselő is, „és még mondja valaki, hogy nem szeretjük a lengyeleket! :)” szöveggel osztotta meg a grafikát, amely villámgyorsan elterjedt a cseh nyelvű interneten és a médiában is. A reakciók az egyszerűbb vicces ábráktól a hosszabb, már-már tudományos igényességű szövegek megteremtéséig jutottak. Ez utóbbira példa, amikor Bohumil Doboš politikai geográfus hosszú és szakmai pontossággal megfogalmazott, részletes szövegeket írt arról, hogyan lehet a mai Cseh Köztársaság és Královec exklávé, azaz olyan terület, amely nem kapcsolódik közvetlenül az anyaországhoz, között a politikai és közigazgatási egységet és annak működését megteremteni. Több vicc született Brno rovására is, amely Královec cseh várossá válásával elvesztette a második legnagyobb cseh város címét.

Az első napok után a trollkodás nem állt le és egyre inkább terjedt, ahogy külföldön is mind többen szereztek róla tudomást. Beszállt a tréfába például az amerikai nagykövetség, amely felajánlotta segítségét a cseh Královec területének megvédésére, a cseh flotta bővítésére.

De jelentkezett Královec poszttal a szlovák rendőrség is, amikor a szervezet hivatalos Facebook-oldalán arról értesítették követőiket, hogy jövőre Pozsony is rendszeresen küld rendőröket Královec közbiztonságának biztosítása érdekében. Egészen vicces volt olvasni a cseh újságírók közvetlen beszámolóit is a külföldi média reakciójáról.

Néhányan nehezen értették meg az irónia mértékét, mások egyenesen kifinomult dezinformációnak tartották a jelenséget. Sőt, Královec cseh annektálásának fikciós terve október 10-én az orosz terrortámadások elleni tiltakozás témája is volt.

A jelenség óriási népszerűsége mindenkit meglepett. Egy idő után a vicces ábrák, szövegek gyártásában a csehek egyértelműen átvették a vezető szerepet a lengyel rajongóktól. Kalinyingrád Twitter-profilt kapott, majd a csehek aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy írjanak ki népszavazást Kalinyingrád és környéke Csehországhoz történő csatolásáról.

Az aláírások természetesen összejöttek és az online népszavazás eredménye szerint a kalinyingrádiak 97,9 százaléka döntött úgy, hogy egyesül Csehországgal és nevét Kalinyingrádról Královecre változtatja.

Egy új montázs Joe Biden amerikai elnököt mutatta, aki a fiktív szöveg szerint „teljes mértékben támogatja a cseh területi igényeket Kalinyingrád vonatkozásában.”

Felmerülhet a kérdés, van-e bármiféle alapja a cseh vagy lengyel területi igényeknek? Egyáltalán, milyen jelenséggel állunk szemben és mit üzen Magyarországra a két egykori visegrádi szövetséges ország társadalma? Azért is érdemes a témánál elidőzni, mert megmutatja, hogy a háború valósága milyen messzire sodorta egymástól nemcsak a hivatalos politika szintjén az Ukrajna mellett világosan állást foglaló cseh és a lengyel álláspontot a hamis magyar békegalamb pozíciótól, de rávilágít arra is, hogy a magyar társadalom miért maradt teljesen egyedül már a régióban is rövidlátó, ukránellenes nacionalista hozzáállásával. Mindez már csak azért is tragédia, mert a magyarok humorérzéke fogékony a cseh és a lengyel humorra, de autriter, elnyomó rezsimben a humornak sajnos megvannak a maga határai.

Érdemes tisztázni: a Kalinyingrádra vonatkozó cseh igény és a terület annektálása nyilvánvalóan szatirikus vicc. Az egykor Královecnek nevezett Kalinyingrád soha nem volt a Cseh Királyság része. De a 2022. őszén hetek óta Közép-Európa népeit megnevettető szatirikus történelmi fantáziajáték cseh hivatkozási alapja nagyjából nyolcszáz éves. A cseh nemzeti történetírás szerint abban az időben uralkodott a Cseh Királyság valaha élt legsikeresebb és keménykezű uralkodója, I. Vencel király és Kunigunda királyné másodszülött fia, II. Přemysl Ottokár király.

Történetünk a 13. század ötvenes éveiben indul, amikor a cseh király kitalálta, hogy részt vesz egy poroszországi keresztes hadjáratban. A Visztulától a Rigai-öbölig terjedő terület eredeti lakói a mai litvánokkal és lettekkel nyelvi rokonságban álló balti (porosz) törzsek voltak. Ez a lakosság többnyire pogány volt, ami kiváló ürügyet adott területi hódításra, a helyi lakosság keresztény hitre térítésére vagy megölésére, kirablására.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés