Brit kormányválság: Boris Johnson őszintén sajnálja

Szabó Barnabás | 2022.02.02. 15:43

Címkék:

Nagy-Britannia

Olvasási idő kb. 8 perc

Boris Johnson brit miniszterelnök korábbi bejelentésével összhangban a tervezettnél egy héttel korábban, január 27-től megszűnt a legtöbb járványügyi korlátozás Angliában – nincs már szükség a helyi védettségi igazolványra, ha valaki szórakozni indul, és a maszk viselése sem kötelező. De elég lesz-e a felszabadulás eufóriája ahhoz, hogy Johnson megmeneküljön a „partygate” néven elhíresült botrány legkellemetlenebb következményeitől?

Akció

Boris Johnson azt reméli, hogy a brit választók legnagyobb szeletét képviselő angol közönség annyira megörül majd, hogy ismét szabad a parti, hogy elfeledkezik arról, mennyire nem volt az, amikor a miniszterelnök sajttálak körül borozgatott a stábjával 2020 májusában. Kétszer.

Aztán novemberben ismét volt egy kis lazulás a miniszterelnöki rezidencián. Majd egy-két karácsonyi buli decemberben. 2021. április 16-án, Fülöp edinburghi herceg temetésének előestéjén pedig a jelek szerint két parti is volt. Az utóbbi eset különösen kényes, hiszen a férjét több, mint hét együtt töltött évtized után gyászoló II. Erzsébet, ügyelve a kormánya által hozott szabályok betartására, magányosan ült a windsori kastélykápolna egyik padjában a temetés alatt.

A „partygate” kibontakozása közben a kép újra és újra bejárta a sajtót és a közösségi médiát egyaránt, ­kontrasztba állítva az uralkodó példamutató szabálykövetését miniszterelnöke botrányos hanyagságával.

Az, hogy az elmúlt hetekben-hónapokban sorra derülnek ki részletek arról, milyen vidám volt az élet a Downing Streeten, miközben az emberek jelentős része igyekezett otthonról dolgozni és kerülni a társas érintkezést, vagy éppen tudomásul venni, hogy nem búcsúzhat el személyesen szeretteitől a kórházban vagy a temetőben, egyáltalán nem tett jót Johnson népszerűségének. A legfrissebb YouGov felmérések szerint a kormány népszerűsége, ha nincs is történelmi mélyponton, aligha ad okot büszkeségre, csaknem 60 százalékos elutasítottság mellett. Johnsonról még ennél is valamivel nagyobb arányban gondolják a választók, hogy nem elég hozzáértő.

A konzervatív szavazótábor fele szerint nem végez jó munkát, a párton belüli népszerűségi versenyben pedig kancellárja, Rishi Sunak mögé szorult.

Ő mindenesetre a lemondása helyett a Covid-szabályok enyhítését, illetve megszüntetését jelentette be. Hogy elejét vegye az esetleges párton belüli bizalmatlansági indítványnak, vagy legalább túlélje azt, szüksége lesz azokra a tory lázadókra, akik nem voltak hajlandók megszavazni a most visszavont járványvédelmi szabályokat sem. Amikor a kormány védettségi igazolványhoz akarta kötni bizonyos helyek, rendezvények látogatását karácsony előtt, kilencvenkilenc konzervatív képviselő nemmel szavazott az előterjesztésre, így – nem először a Johnson-kormány járványkezelésének történetében – a Munkáspárt szavazatai kellettek ahhoz, hogy a javaslatból törvény lehessen. Ehhez képest ötvennégy tory képviselő, a parlamenti frakció tizenöt százaléka is elég ahhoz, hogy kezdeményezze a pártvezető – és ezzel a kormányfő – távozását.

Egyelőre nem érkezett ilyen tartalmú levél a Konzervatív Párt frakciójának kormányzati munkában közvetlenül részt nem vevő képviselőit (backbenchers) tömörítő és a párt vezetőségét választó „1922-es Bizottsághoz”. A képviselők kivárnak. Nem arról van szó, hogy ­Johnson sikeresen lecsillapította a jobbszél lezárás-, kötelező maszkviselés- és Covid-igazolvány-ellenes részét. Egyelőre leginkább időt nyert.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A szétválás lett az ellenzéki csodafegyver az összefogás helyett

Lakner Zoltán

Tíz hónappal a katasztrofális választási vereséget követően az ellenzéki pártok igyekeznek azt a benyomást kelteni, hogy hamarosan készen állnak a tizenhárom hónap múlva esedékes újabb megmérettetésekre. Az előző parlamenti ciklust meghatározó együttműködési törekvésekkel szemben most az önállóság hangsúlyozása áll a középpontban, az eggyel korábbi, 2014-2018 közötti periódushoz hasonlóan. Az eredmények mindegyik esetben ismertek, s mostanra egy minden korábbinál szűkebb ellenzéki szavazói közeg várja pártjaitól a játszmaváltó fordulatot.

Elolvasom

Léggömbfrász – Blinken nem megy Pekingbe

Krajczár Gyula

A nemzetközi közvélemény feszülten várta, hogy öt év szünet után ismét amerikai külügyminiszter utazik Pekingbe. Hát nem utazik. Montana felett ugyanis nagy magasságban haladó, kínaiként és feltételezhetően hírszerzési célúként azonosított ballont, léggömböt fedeztek fel, s Anthony Blinken útját lemondták, illetve elhalasztották. A kínai fél gyorsan reagált, elismerte, hogy az övék a léggömb, de eltévedt meteorológiai célú eszköznek nevezték.

Elolvasom

Vig Dávid: A kormány bírósági csomagja még rosszabb állapotot teremt

Tóth Ákos

A kormány közzétette azokat a javaslatokat, amelyekkel az Európai Unió által meghatározott feltételeknek kíván eleget tenni az igazságszolgáltatás területén. Az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet azt állítja, hogy ez a csomag messze nem tesz eleget az EU elvárásainak, pedig azok világosan kijelölik azt az utat, amelyen vissza lehet térni a független igazságszolgálatáshoz. Vig Dáviddal, az Amnesty International Magyarország igazgatójával beszélgettünk.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

EU-Ukrajna csúcstalálkozó: örömóda helyett légiriadó

Fóti Tamás

Az EU-Ukrajna kétnapos csúcstalálkozó nem a kijevi reményekkel ért véget: a zárónyilatkozat homályos ígérete a csatlakozási tárgyalások kezdetéről csalódást kelt az ukrán politikusokban és a közvéleményben. Ugyanakkor az uniós vezetők a szolidaritás jegyében további konkrét támogatásokat jelentettek be.

Elolvasom

Grósz Károly, az elfeledett utód

Lakner Zoltán

A Grósz Károlyról szóló könyvén dolgozó Medgyesi Konstantin történész, a szegedi Móra Ferenc Múzeum kutatója és a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa e munka leágazásaként külön könyvben tárja az olvasók elé Kádár János 1988-as menesztésének és Grósz hatalomra kerülésének hátterét. Apagyilkosság című kötetét az Open Books adta ki tavaly év végén, mi pedig arról beszélgettünk vele, miben állt Kádár és Grósz politikusi képessége, s miért csúszott ki mégis a kezükből a hatalom.

Elolvasom
Keresés