Már januárban elindulhat a jogállamisági eljárás a magyar kormány ellen

Bodor Gábor | 2021.12.20. 08:47

Címkék:

Európai Unió

Olvasási idő kb. 7 perc

Viharos évet zárunk, legalábbis ami a Magyarország és az Európai Unió közötti kapcsolatot illeti. A közös uniós vakcinabeszerzés és az azt övező kritikus kormányzati kommunikáció, a gyermekvédelmi törvény módosítása miatt kialakult éles szembenállás, a Helyreállítási Alapra vonatkozó magyar terv elfogadásának folyamatos csúszása mind-mind kiemelt konfliktus volt Budapest és Brüsszel között. A legélesebb ütközési pont: a jogállamisági mechanizmus. 

Napra pontosan egy évvel ezelőtt, 2020. december 16-án írta alá az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa nevében David ­Sassoli és Michael Roth az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről szóló rendeletet. A jogszabály 2021. január 1-ei hatályba lépésével az Európai Unió kétségtelenül egy integrációtörténeti mérföldkőhöz érkezett. A jogállamisági mechanizmus megszületésével lényegében egy olyan eszközt hozott létre, amelynek eredményeként az uniós források kifizetése csökkenthetővé vagy visszatarthatóvá válik azon tagállamok esetében, ahol a források kezelése kapcsán egyértelműen sérül a jogállamiság.

Az Európai Parlament kulcsszerepet játszott a tárgyalások során abban, hogy – határozott álláspontot képviselve – nem engedett a Tanács nyomásának, és nem ment bele olyan kompromisszumokba, amelyek felvizezték volna ezt a mechanizmust. Ennek eredményeként – a magyar és a lengyel miniszterelnökök költségvetési csomagra vonatkozó vétófenyegetése ellenére – az új jogszabály nem csak akkor alkalmazható, amikor korrupció vagy csalás révén konkrét visszaélés történik az uniós forrásokkal.

A mechanizmus akkor is elindítható, ha a tagállamok által tiszteletben tartandó alapvető jogok – például az igazságszolgáltatás függetlensége – rendszerszinten sérülnek, aminek hatása van az uniós forrásokra is.

Az Európai Parlament nyomására került bele a jogszabály végső verziójába a „végső kedvezményezettek” védelméről szóló rész, amely arra hivatott, hogy ne a források hasznos felhasználásában érdekeltek (például az önkormányzatok, civilek, kis- és középvállalkozások) szenvedjék el a kormányaik jogsértéseinek következményeit. Az uniós támogatásokban részesülő végső felhasználók számára tehát garantálni kell, hogy hozzájuthassanak a számukra megítélt forrásokhoz; az eljárás alá vont kormányoknak ezt garantálniuk kell.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Ez is érdekelheti még

Megerősödtek a populisták Európában, de nem sikerült áttörniük

Tóth Ákos

Habár minden jel arra mutatott, hogy Európában számottevően megerősödnek a szélsőjobboldali és populista pártok, de nem valószínű, hogy ezek az erők az Európai Tanácsban blokkoló erőt tudnának képezni a jövőben – hangzott el a Political Capital (PC), a Friedrich-Ebert Alapítvány (FES) és a Jelen közös rendezvényén, ahol Kőváry Sólymos Karin, a Brnoi Egyetem doktori hallgatója és a Jan Kuciak Oknyomozó Alapítvány kutatója, valamint Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont vezetője elemezte a hagyományos pártok számára egyelőre nehezen kezelhető helyzetet a PC és a FES közös tanulmánya alapján, Lakner Zoltán politikai elemző, a Jelen főszerkesztőjének moderálásával.

Elolvasom

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Keresés