Kicsoda Liz Truss, Őfelsége legrugalmasabb miniszterelnöke?

Szabó Barnabás | 2022.09.28. 12:45

Olvasási idő kb. 7 perc

II. Erzsébet királynő hetvenéves uralkodása során elsőként nem a Buckingham-palotában, hanem Skóciában, balmorali birtokán kérte fel Liz Trusst, a konzervatívok új vezetőjét, hogy alakítson kormányt a nevében. Hogy az új miniszterelnök munkája más tekintetben mennyire fog eltérni az eddig megszokottól, az egyelőre nyitott kérdés. Truss útja a sikerhez nem volt magától értetődő, de kemény munkával és a tory tagság hangulatának jobb megértésével maga mögé utasította riválisait. Boris Johnson öröksége azonban teherré is válhat a kormányzást kimondottan nehéz körülmények között átvevő egykori külügyminiszter számára.

A közvélemény szeptember 5-én hivatalosan is értesült róla, hogy a nyár nagyobb részét kitöltő tory miniszterelnök-válogatás eredményeként Liz Truss követheti Boris Johnsont az Egyesült Királyság kormányának élén. Bár a verseny indulásakor ez még messze nem volt egyértelmű, Truss végül határozottan utasította maga mögé legkitartóbb kihívóját, Rishi Sunakot: körülbelül 81 ezer szavazatot zsebelt be a párt tagságától, szemben a korábbi pénzügyminiszter 60 ezer támogatójával. Ha úgy vesszük, ez sokkal fölényesebb győzelem, mint ami annak idején a Brexit-népszavazást eldöntötte a kilépéspárti tábor javára – bár az arányok érzékeltetéséhez az is hozzátartozik, hogy jelen esetben a választópolgárok kevesebb mint fél százaléka volt jogosult dönteni.

A tény, hogy a jelölteknek ezúttal nem általában a brit választókat, hanem előbb a konzervatív parlamenti frakció néhányszáz tagját, majd az utolsó körben a valamivel több, mint 172 ezer tory tagkönyvvel rendelkező szavazót kellett meggyőzniük, hatással volt Truss és Sunak kampányára is. Mindketten igyekeztek előtérbe tolni a konzervatív mitológiára jól reflektáló üzeneteket.

Sunak, aki bankár múltjának és feleségének is köszönhetően valószínűleg a legvagyonosabb képviselő a parlament alsóházában, nem győzte eléggé hangsúlyozni édesanyja szorgalmas munkáját, amellyel végül stabil egzisztenciát teremtett az egész családjának, Truss pedig – bár kikérte magának, hogy így hivatkozzanak rá – olyannyira sikeresen pozícionálta magát Margaret Thatcher reinkarnációjaként, hogy senkit nem lepett volna meg, ha egyszer csak Thatcher jellegzetes frizurájában lépett volna a nyilvánosság elé. Ez eddig nem történt meg, de az internet népe már jónéhány meggyőző hasonlóságot fedezett fel a Vaslady és Truss ruhatára között.

A leendő kormányzati munka szempontjából valamivel konkrétabb elképzeléseket tekintve Sunak üzenete a fiskális fegyelem fontosságára koncentrált, mondván, hogy jelentős inflációs nyomás idején nem volna célszerű olyan hirtelen és széleskörű adócsökkentés, amely a fogyasztás további ösztönzésével és így az infláció további növekedésével járna. Truss ezzel szemben a lehető legtöbbször igyekezett kiejteni a száján az adócsökkentés szót, és azzal érvelt, hogy ha az embereknek kevesebb adót kell fizetniük, az enyhíti a háztartások emelkedő költségei okozta terheket.

A szavazás eredménye, talán nem annyira meglepő módon, azt mutatja, hogy a tory keménymagnak szimpatikus a minél előbbi és a minél nagyobb mértékű adócsökkentés.

Győzelmi beszédében Truss hangsúlyozta, hogy nemcsak konzervatívként kampányolt, de akként is fog kormányozni. Hogy ez a kijelentés az adott helyzetben milyen szakpolitikai tartalommal tölthető meg, az erősen behatárolt. A Bank of England előrejelzése szerint a negyven éves csúcson lévő maginfláció hamarosan meghaladja a 13 százalékot, és 2024 előtt aligha tér vissza az ideálisnak tartott 2 százalék közelébe. Ebbe pedig még bele sem számolták a folyamatosan emelkedő energiaárakat, amelyek Európa többi országához hasonlóan az Egyesült Királyságban is komoly problémák elé állítják a lakosságot és a vállalkozásokat egyaránt – olyannyira, hogy Sadiq Khan, London főpolgármestere és Nicola Sturgeon skót elsőminiszter már a királynőnél tett látogatása előtt arra kérték Trusst, hogy mielőbb vezessen be árplafont a gáz- és áramszolgáltatásra.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Mi a viszonya Boris Johnson örökségéhez?

Nemzetközi (ukrán háború) és hazai (Skócia) bonyodalmak

Hogyan lett a politikai pálfordulások mestere?

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés