Kína-Amerika: Választási kényszer

Krajczár Gyula | 2022.11.23. 08:38

Olvasási idő kb. 11 perc

A tény, hogy Joe Biden amerikai elnökként a múlt héten először találkozott személyesen Xi Jinping kínai államfővel, önmagában is valamilyen elmozdulást jelent a két jelentős ország fagyos viszonyában. A nemzetközi politikai és gazdasági világ rengeteg szereplőjét zavarta már a kialakult kapcsolatok nélküli szembenállás, a már rövid távon is előrejelezhetetlen perspektíva. A lényegi szándékok persze nem változtak meg a találkozótól, de a kommunikáció újrafelvétele a stabilabb világ képét sugallja.

A G20 országok Indonéziában, Bali szigetén tartott csúcstalálkozója rendkívül intenzív diplomáciai tevékenységet hozott. A legnagyobb figyelmet nyilvánvalóan a kínai és az amerikai elnök találkozója kapta, illetve a Lengyelországba jutott, halálos áldozatokkal járó rakéta ügyében hirtelen összerántott G7 találkozó. Utóbbi miatt egyébként elmaradt Xi Jinping és az új brit miniszterelnök, Rishi Sunak találkozója, melyet pedig a brit sajtó és a politikai közvélemény már-már szélsőségesnek mondható várakozása előzött meg – kommentár- és elemzéshegyekkel.

Az elmúlt időszakban a nemzetközi közvélemény azt tapasztalhatta, hogy az egyébként is rossz kínai-amerikai kapcsolatok gyorsuló lefelé tartó spirálba kerültek. Két igen nagy reputációval rendelkező szerző, Dani Rodrik és Stephen M. Walt már arról közölt tanulmányt, hogy a helyzet mára rosszabb és veszélyesebb, mint a hidegháborúban volt. Elemzésükben a mostani világ legfőbb jellemzőiként az ellenséges kínai-amerikai viszonyon túl Európa újra-militarizálását, a befelé fókuszáló regionális gazdasági blokkokat, a digitális világ geopolitikai vonalak mentén történő megoszlását, a gazdasági kapcsolatok fegyverként való használatát sorolják fel. A helyzet létrejöttének folyamatában jelentősen erodálódtak a szabályok, csökkent vagy megváltozott az intézmények hatékonysága. Amivel szembe kell néznie a világnak, s ebben kiemelkedő szerepe van az Egyesült Államoknak és Kínának, hogy új és stabilabb rendet kell létrehozni.

Azt nem állíthatjuk, hogy Balin ebbe az irányba óriási lépések történtek volna, de a tárgyalás már magában is stabilizáló erő lehet.

A több mint három órán át tartó tárgyalás legeleje nyilvános volt, a nyitó szövegek kifejezetten barátságosra sikeredtek. A megbeszélések után kiadott két közlemény aztán persze sorolta a problémákat és a nézeteltéréseket. Az egész tétje valószínűleg a vörös vonalak kitapogatása volt, annak felmérése, hogy az egyes kérdésekben meddig lehet elmenni olyan konfliktus nélkül, amely kicsúszhat a kezek közül. A helyzet annyiban kedvező volt, hogy egyik félnek sem kellett rendkívüli módon riszálnia magát a hazai közvéleménynek, Biden túl volt a félidős választásokon, Xi pedig a pártkongresszuson.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Mi szivárgott ki a kétoldalú találkozóról?

Miben volt egyetértés Ukrajnálval kapcsolatban az értkezlet résztvevői között?

Mi a háttere a kínai-kanadai konfliktusnak?

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Bodnár: Már az is segítene a forinton, ha Nagy Márton csendben maradna

Lakner Zoltán

Ismét átlendültünk a 400 forintos euró világába, pedig év elejére már stabilizálódni látszott az árfolyam. Az amerikai bankcsődök azonban kedvezőtlenül hatnak az olyan kockázatosnak ítélt devizákra, amilyen a forint, állítja Bodnár Zoltán, volt jegybankalelnök, a DK árnyékkormányának tagja, aki azt is hozzáteszi, hogy az infláció nagyon lassú fékeződésére ható tényezőket semlegesítheti a márciusi árfolyamromlás. A rizikó enyhítéséért sokat tehetne a kormány azzal, ha nem vívna nyilvános harcot a Nemzeti Bankkal, és ha sikerülne végre teljesíteni az uniós pénzek lehívásának feltételeit.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Mogyoró Kornél: Tizenöt centivel közelebb Istenhez

Trencsényi Zoltán

Mogyoró Kornél vállalja, hogy ő igazi zenei kaméleon. Elsősorban a jazz és a világzene az, ami érdekli, de szívesen játszik kortárszenét, popot, rockot, crossovert, játszott már technopartin és színházban, gyerekzenekarban is. Azt mondja, a zene lényege nem a stílus, nem a hangok mennyisége, hanem az, hogy az előadó fel tudja-e emelni magát és a nézőket úgy, hogy tizenöt centivel közelebb kerüljenek Istenhez.

Elolvasom

Az egyetemek sorsára jutnak a gimnáziumok?

Tóth Ákos

A magyarországi gimnáziumok fele már egyházi fenntartással működik. Friss hír, hogy az Óbudai Egyetem átvenné a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumot. A tendencia egyértelmű: 13 év alatt a magyar kormány az állami oktatási intézmények jelentős részétől megszabadult.

Elolvasom
Keresés