Németország

Atomot dobtak az új német koalícióra

Fóti Tamás | 2022.01.19. 07:50

Olvasási idő kb. 8 perc

Német szemszögből ellentmondásos energiaipari tervezet készült Brüsszelben. Berlini politikusok azonban tagadják, hogy emiatt törés lenne a kormányban. Ezzel párhuzamosan viszont enyhülhet az Oroszországból a Balti-tenger alatt érkező Északi Áramlat 2 földgázvezeték körül az amerikaiakkal kialakult konfliktus.

Az Európai Bizottság (EB) arra készül, hogy bizonyos feltételekkel a földgázt és az atomenergiát is megújuló, fenntartható energiaforrásnak minősítse. Ezt többen úgy értelmezik, hogy a háttérben kölcsönösen előnyös francia-német megállapodás húzódhat. Párizs az atomerőműveivel akar jól járni, Berlinben pedig azt remélik, hogy ha a földgáz termelése környezetbarát címkét kap, az vonzó lenne a magánbefektetőknek. Csakhogy a berlini koalíciós kormányban nem mindenki lelkes.

A Zöldek kezében lévő környezet- és klímavédelmi tárcák felelősei egyenesen provokációnak tartják a tervezetet, és olyan vehemensen támadták, hogy Olaf Scholz kancellárnak nem maradt más választása, mint nyíltan fellépni az atomenergia fenntarthatóvá minősítése ellen.

Hogy tiltakozásának nagyobb a füstje, mint a lángja, azt Steffen Hebestreit kormányszóvivőtől tudhatjuk, aki így nyilatkozott: „a nukleáris technológiát veszélyesnek tartjuk, megoldatlan az atomhulladék sorsa”. Hallva ezt, nyilván megkönnyebbültek az atomenergiát szintén ellenző uniós államok, Luxemburg, Ausztria, Spanyolország. Csakhogy Németország tiltakozása látszólagos. Mint a Politico idézi, Hebestreit tagadólag válaszolt arra a kérdésre, hogy akkor Berlin is beáll-e azon országok közé, amelyek jogi lépést terveznek az EB ellen.

A tagállamok az Európai Parlamenttel együtt a hét végéig kommentálhatják tervezetet, majd megint az EB-n a sor, hogy ahol szükségesnek látja, korrigáljon, s a végleges szöveget január végén kibocsássa. Kicsi az esélye, hogy a tagállamok Tanácsában elvérezzen a javaslat: legalább 20 tagországnak kellene ellene szavaznia, amelyek összesen a teljes lakosság legalább 65 százalékát képviselik. Németország tehát bele se vág alkalmi szövetség toborzásába, Scholznak pedig ínyére van, hogy a költségvetésből kisebb részt szakíthat ki az energiatermelés.

Az alternatív energiaforrások gyorsabb terjedése érdekében a gazdaság és klímavédelem zöld minisztere, Robert Habeck alkancellár el akarja érni Brüsszelben, hogy enyhítsenek a természetvédelmi irányelveken. Enélkül a szél- és napenergia hasznosítására tett erőfeszítések részben eredménytelenek lennének. Államtitkára, a szintén Zöld Sven Giegold azt hozta fel példának, hogy amint egyetlen védett vörös kánya felbukkan valamely erőműre kiszemelt területen, elvileg azonnal le kell állítani az építkezést.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés