Krasztev: A Nyugat-Balkán sürgősségi műtőben van

Miklós Gábor | 2022.09.22. 14:29

Olvasási idő kb. 5 perc

Aktív politikusok és még aktívabb politikamagyarázók találkoztak szeptember 22-23-án a budapesti Nádor utcában, a CEU nagy auditóriumában. Az egyetemet sikerült Orbánéknak kigyűlölniük Magyarországról, oktatási tevékenysége ma Bécsben folyik, de az intézmények egy része maradt. És fontos szerepet játszik annyiban, hogy teret biztosít a demokratikus, európai gondolkodás, eszmecsere számára. Ahogy most is tették együttműködve a fővárossal, a Political Capitallal, számos diplomáciai és üzleti szereplővel.

A hasonló fórumokat sokan szkeptikusan fogadják. A kételkedésnek számos alapja van. Magyarországon például az uralkodó politikai gyakorlat a liberális demokrácia eszméjének elutasításán alapul. A hasonló rendezvényeket ez a Soros-univerzum kinövéseként kezeli és értékeléseit elutasítja. A konferencián – a jelenlegin is – elhangzó értékelések nem törnek át az orbáni médiablokádon, s feltehetően a rezsim értelmiségi hátországa sem vesz róla tudomást. Ezek szerint ez egy belterjes véleménycsere és értelmezés lenne? Részben az.

Magyarország azonban nem légüres térben lebeg. Hogy mennyire függ az Európai Uniótól – nyilvánvaló. Azok az intézményi változtatások, amelyeket a Fidesz ezekben a napokban keresztülvisz a parlamenten, nyílt elismerése annak, micsoda rezsimet épített itt magának az elmúlt években. Tehát, hogy átláthatatlan, az intézményes és bennfentes lopást legalizáló, a független intézményeket nélkülöző világot kreáltak, amelyet most kicsit átrajzolnának, hogy pénzhez jussanak.

A hasonló eszmecseréket látogatják a nemzetközi cégek, a nemzetközi szervezetek, külképviseletek emberei is. (Nyilván itt voltak a NER megfigyelői. Mellettem ült egy öltönyös úr, aki egy érdeklődőnek elmondta, hogy a nemzeti bankból jött át, mert érdekli az esemény.) A rendezvényen több olyan kutató, hírértelmező személyiség is részt vett, akinek a véleményére odafigyelnek, akinek a kommentárjait a világlapok közlik, akiket megkérdeznek a nyugati világ politikai vezetői. Csak néhányat említek azok közül, akiket hallgattam: Ivan Krasztev, Francis Fukuyama, Charles Gati, Kati Marton. Voltak volt miniszterek, megszólalt felvételről a kedd délelőtti egyik panelvitán Várhelyi Olivér magyar bővítési EU-biztos is.

Érdekes volt meghallgatni a vitát, amelyet az EU folyamatban lévő nyugat-balkáni és kelet-európai bővítési folyamatáról tartottak. Az elhúzódó nyugat-balkáni csatlakozási folyamat lassú menetére rárobbant Oroszország Ukrajna elleni kiprovokálatlan támadása. (Az agressziót Várhelyi visszafogottan „Oroszország ukrajnai háborújának” nevezte.) Ukrajna és a szintén veszélyeztetett Moldova tagjelölti státuszt kapott az EU-tól. Grúzia még vár erre.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés