Krasztev: A Nyugat-Balkán sürgősségi műtőben van

Miklós Gábor | 2022.09.22. 14:29

Olvasási idő kb. 5 perc

Aktív politikusok és még aktívabb politikamagyarázók találkoztak szeptember 22-23-án a budapesti Nádor utcában, a CEU nagy auditóriumában. Az egyetemet sikerült Orbánéknak kigyűlölniük Magyarországról, oktatási tevékenysége ma Bécsben folyik, de az intézmények egy része maradt. És fontos szerepet játszik annyiban, hogy teret biztosít a demokratikus, európai gondolkodás, eszmecsere számára. Ahogy most is tették együttműködve a fővárossal, a Political Capitallal, számos diplomáciai és üzleti szereplővel.

A hasonló fórumokat sokan szkeptikusan fogadják. A kételkedésnek számos alapja van. Magyarországon például az uralkodó politikai gyakorlat a liberális demokrácia eszméjének elutasításán alapul. A hasonló rendezvényeket ez a Soros-univerzum kinövéseként kezeli és értékeléseit elutasítja. A konferencián – a jelenlegin is – elhangzó értékelések nem törnek át az orbáni médiablokádon, s feltehetően a rezsim értelmiségi hátországa sem vesz róla tudomást. Ezek szerint ez egy belterjes véleménycsere és értelmezés lenne? Részben az.

Magyarország azonban nem légüres térben lebeg. Hogy mennyire függ az Európai Uniótól – nyilvánvaló. Azok az intézményi változtatások, amelyeket a Fidesz ezekben a napokban keresztülvisz a parlamenten, nyílt elismerése annak, micsoda rezsimet épített itt magának az elmúlt években. Tehát, hogy átláthatatlan, az intézményes és bennfentes lopást legalizáló, a független intézményeket nélkülöző világot kreáltak, amelyet most kicsit átrajzolnának, hogy pénzhez jussanak.

A hasonló eszmecseréket látogatják a nemzetközi cégek, a nemzetközi szervezetek, külképviseletek emberei is. (Nyilván itt voltak a NER megfigyelői. Mellettem ült egy öltönyös úr, aki egy érdeklődőnek elmondta, hogy a nemzeti bankból jött át, mert érdekli az esemény.) A rendezvényen több olyan kutató, hírértelmező személyiség is részt vett, akinek a véleményére odafigyelnek, akinek a kommentárjait a világlapok közlik, akiket megkérdeznek a nyugati világ politikai vezetői. Csak néhányat említek azok közül, akiket hallgattam: Ivan Krasztev, Francis Fukuyama, Charles Gati, Kati Marton. Voltak volt miniszterek, megszólalt felvételről a kedd délelőtti egyik panelvitán Várhelyi Olivér magyar bővítési EU-biztos is.

Érdekes volt meghallgatni a vitát, amelyet az EU folyamatban lévő nyugat-balkáni és kelet-európai bővítési folyamatáról tartottak. Az elhúzódó nyugat-balkáni csatlakozási folyamat lassú menetére rárobbant Oroszország Ukrajna elleni kiprovokálatlan támadása. (Az agressziót Várhelyi visszafogottan „Oroszország ukrajnai háborújának” nevezte.) Ukrajna és a szintén veszélyeztetett Moldova tagjelölti státuszt kapott az EU-tól. Grúzia még vár erre.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés