Osztrák kormányátalakítás: leáldozott a türkiznek?

Fóti Tamás | 2021.12.09. 13:05

Címkék:

Ausztria

Olvasási idő kb. 12 perc

A puccs

Turbulens napokat ért meg Ausztria a múlt héten. Előbb a volt kancellár, Sebastian Kurz mondott le minden tisztségéről – utóbb pártelnök és parlamenti frakcióvezető volt –, majd nyomban ezt követően a kancellár utódja, Alexander Schallenberg is bejelentette, hogy visszatér korábbi, külügyminiszteri posztjához, továbbá távozott Kurz hűséges szövetségese, Gernot Blümel pénzügyminiszter is.

Sebastian Kurz fia születésével indokolta, miért szakít a politikával. Aki azonban követte az elmúlt néhány hónap eseményeit, pontosan tudja, hogy az ország legfiatalabb kancellárja aligha családi okokból emelte a kalapját. Eljött az a pillanat, amikor az ellene folyó ügyészségi vizsgálat már nem csak számára jelentett terhet, de az Osztrák Néppártra is sötét árnyékot vetett. A kancellárságtól megvált Kurz pártelnökként és frakcióvezetőként sem tudott úgy funkcionálni, mintha mi sem történt volna, mintha nem vált volna az ország közvéleménye számára bukott politikussá, akinek a feje felett állandósul vád alá helyezésének fenyegetése.

Más kérdés, hogy politikusok (ellenzéki és kormánypártiak egyaránt), továbbá kommentátorok, politológusok egy dologban azonos véleményen vannak. Kurz saját magának köszönheti bukását, máshogy fogalmazva, önmagát buktatta meg. Lemondó nyilatkozatában arról panaszkodott, hogy valóságos hajtóvadászat indult ellene – ennél konkrétabban nem beszélt, de a sorok között olvasva nem nehéz kitalálni, kire utalhatott: az államügyészségre és a médiára. Vagyis a független hatalmi ágra és az azt kiegészítő „negyedikre”, amelyek nélkül nincs igazi demokrácia. Annyit azért megjegyzett: „Nem szeretném azt állítani, hogy soha nem követtem el hibát. … Nem vagyok sem szent, sem bűnöző. Ember vagyok.”

2017-ben azzal kampányolt, hogy Ausztriának új politikai stílusra van szüksége, tisztító viharra, amely helyet teremt a 21. század megkövetelte reformoknak. A választók elhitték, bizalmat szavaztak neki.

Saját pártjában az ÖVP nagy öregjei már nem voltak ennyire egységesek, de az elán, amellyel Kurz nekivágott a választásoknak, és amely pillanatok alatt szédületes népszerűséget hozott neki személyesen, de a pártnak is, elhallgattatta a tartományi vezetőket, egykori minisztereket. Drukkolni persze nem drukkoltak Kurznak, de nyíltan nem akartak szembeszállni vele és a neve fémjelezte változással, amit röviden türkiz­nek neveztek, vagyis a párt fekete színének nem hivatalos átfestésével. A párt elfogadta feltételeit, hogy elnökként ő dönt a választási jelöltekről, szabad kezet kap a koalíciós partner kiválasztásában és a kulcsfontosságú tisztségek betöltőiről.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A szétválás lett az ellenzéki csodafegyver az összefogás helyett

Lakner Zoltán

Tíz hónappal a katasztrofális választási vereséget követően az ellenzéki pártok igyekeznek azt a benyomást kelteni, hogy hamarosan készen állnak a tizenhárom hónap múlva esedékes újabb megmérettetésekre. Az előző parlamenti ciklust meghatározó együttműködési törekvésekkel szemben most az önállóság hangsúlyozása áll a középpontban, az eggyel korábbi, 2014-2018 közötti periódushoz hasonlóan. Az eredmények mindegyik esetben ismertek, s mostanra egy minden korábbinál szűkebb ellenzéki szavazói közeg várja pártjaitól a játszmaváltó fordulatot.

Elolvasom

Léggömbfrász – Blinken nem megy Pekingbe

Krajczár Gyula

A nemzetközi közvélemény feszülten várta, hogy öt év szünet után ismét amerikai külügyminiszter utazik Pekingbe. Hát nem utazik. Montana felett ugyanis nagy magasságban haladó, kínaiként és feltételezhetően hírszerzési célúként azonosított ballont, léggömböt fedeztek fel, s Anthony Blinken útját lemondták, illetve elhalasztották. A kínai fél gyorsan reagált, elismerte, hogy az övék a léggömb, de eltévedt meteorológiai célú eszköznek nevezték.

Elolvasom

Vig Dávid: A kormány bírósági csomagja még rosszabb állapotot teremt

Tóth Ákos

A kormány közzétette azokat a javaslatokat, amelyekkel az Európai Unió által meghatározott feltételeknek kíván eleget tenni az igazságszolgáltatás területén. Az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet azt állítja, hogy ez a csomag messze nem tesz eleget az EU elvárásainak, pedig azok világosan kijelölik azt az utat, amelyen vissza lehet térni a független igazságszolgálatáshoz. Vig Dáviddal, az Amnesty International Magyarország igazgatójával beszélgettünk.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

EU-Ukrajna csúcstalálkozó: örömóda helyett légiriadó

Fóti Tamás

Az EU-Ukrajna kétnapos csúcstalálkozó nem a kijevi reményekkel ért véget: a zárónyilatkozat homályos ígérete a csatlakozási tárgyalások kezdetéről csalódást kelt az ukrán politikusokban és a közvéleményben. Ugyanakkor az uniós vezetők a szolidaritás jegyében további konkrét támogatásokat jelentettek be.

Elolvasom

Grósz Károly, az elfeledett utód

Lakner Zoltán

A Grósz Károlyról szóló könyvén dolgozó Medgyesi Konstantin történész, a szegedi Móra Ferenc Múzeum kutatója és a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa e munka leágazásaként külön könyvben tárja az olvasók elé Kádár János 1988-as menesztésének és Grósz hatalomra kerülésének hátterét. Apagyilkosság című kötetét az Open Books adta ki tavaly év végén, mi pedig arról beszélgettünk vele, miben állt Kádár és Grósz politikusi képessége, s miért csúszott ki mégis a kezükből a hatalom.

Elolvasom
Keresés