A lengyel kormány elítéli Putyin háborúját, de putyinista politikát folytat

Miklós Gábor | 2022.10.28. 10:59

Címkék:

Lengyelország

Olvasási idő kb. 5 perc

Jövőre tartanak választásokat Lengyelországban, a jobboldali kormánykoalíciónak elegendő képviselője van a szejmben ahhoz, hogy kormányozni tudjon. A választóknak azonban egyre rosszabb a véleményük ennek a kormányzásnak a minőségéről.

Ezt bizonyítják a közvéleménykutató intézetek vizsgálatai. A legutóbbi szerint (a Kantar Public szeptemberi felmérése) az ellenzék vezető ereje a liberális-centrista Polgári Koalíció/Polgári Platform (PO) önmagában is megelőzte a Jog és Igazságosság (PiS) Pártot, a többi ellenzéki párttal együtt a fölény már 58 százalékos, tehát a jobboldal elveszítené a választást. A közvélemény elégedetlen a kormányzás teljesítményével: Lengyelországban megélhetési válság, infláció van, s az országot is súlyosan érinti a globális energiakrízis. Ez már szinte eléri a belpolitikai válság szintjét. Erről még sincs szó, talán elsősorban a szomszédos Ukrajnában dúló háború miatt.

A lengyel jobboldal kétfrontos háborút folytat. Egyrészt, nagy társadalmi támogatottsággal segítik az ukránok küzdelmét, Lengyelország alapvető utánpótlási útvonal, logisztikai átrakodó terep ebben a konfliktusban. Nem csak a lengyel hadsereg átadott fegyverzeteinek használatára képzik itt ki az ukrán katonákat. A másik oldala ennek a támogatásnak a többmillió háborús menekült, akiknek menedéket, iskolai és egészségi gondoskodást nyújtanak.

A háború költségei is alaposan megterhelik a gazdaságot, érthető, hogy Varsónak rendkívüli és sürgős szüksége lenne arra, hogy megkapja az EU helyreállítási alapjából járó eurómilliárdokat. A pénz viszont nem került át a lengyel folyószámlákra, az EU intézményei arra várnak, hogy a lengyel kormány ténylegesen eleget tegyen vállalásainak, helyreállítsa az igazságszolgáltatás függetlenségét és visszahelyezze állásukba a jogtalanul eltávolított bírókat.

A konfliktus lényege: a lengyel jobboldal felszámolta a bírói önkormányzat korábbi rendszerét, s olyan kinevezési rendszert vezetett be, amellyel a PiS-hez közelálló jogászokat helyeztek pozíciókba. A politikailag elkötelezett bíróságok, plusz a hasonlóan pártos alkotmánybíróság volt a PiS egyik fő stratégiai célja, amivel a jobboldali-nacionalista hatalom be akarta magát betonozni.

A lengyel jobboldal korábban megszállta az állami médiát is, ahol folyamatosan EU- és Németország-ellenes propagandát, mondhatni uszítást folytat. Azt közvetíti a médiafogyasztóknak, hogy a Nyugat meg akarja semmisíteni a lengyel nemzeti-katolikus értékeket, s rá akarja kényszeríteni a lengyelekre a liberalizmust, az LMBT-ideológiát, a menekültek befogadását és hasonlókat.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés