A cseh és a szlovák kormány nem vezet be hatósági árakat

A cseh és a szlovák kormány elkerülhetetlennek tartja a függetlenedést az orosz energiahordozóktól. A lakosságnak nyíltan beszélnek arról, hogy az erkölcsileg helyes lépés miatt drágább lesz az élet. Az árak befagyasztását azonban elutasítják, mert nem vágynak vissza a szocializmusba.

A szlovák és a cseh kormány álláspontja szerint Oroszország és Vlagyimir Putyin viselkedése elfogadhatatlan, ezért a leválás egyértelműen szükséges lépés Európa számára. Ugyanakkor Prága és Pozsony álláspontja szerint mindez nem jelenti azt, hogy meg kellene semmisíteniük a saját iparukat, s bizonytalanságba kellene hozniuk a lakosságot, tehát mindkét ország számára átmeneti időszak szükséges.

Az orosz katonai agresszió negatív hatásai mellett mindkét országban a közös fellépés fontosságát hangsúlyozzák. Példaként hozzák fel a Covid-19 világjárvány idején a vakcinák közös beszerzését, amelynek mintája alapján Brüsszel létrehozta a REPowerEU elnevezésű tervet. Ebből nemcsak a közös európai gázvásárlást, de az egyes tagállamokban tervezett alternatív gáz- és kőolaj-beszerzési útvonalak kiépítését is finanszírozni lehet.

Csehországban azután vált fontos belpolitikai témává az orosz gáztól való elszakadás, hogy a Gazprom vállalat 2022 április 27-én bejelentette, hogy megszünteti a gáz szállítását Lengyelországba és Bulgáriába, mivel ezek az országok nem fizettek rubelben. A Cseh Energetikai Vállalat (ČEZ) közölte, hogy ők nem nyitottak rubelszámlát a Gazpromnál, így valóságos félelemként jelent meg, hogy az oroszok a csehek felé is elzárják a csapokat.

A Bloomberg információi szerint minimum tíz ország, állítólag Szlovákia is, rubelben fizet Moszkvának a gázért, amivel szerződésszegést követnek el az Európai Bizottság szerint. Az EU országai nagyjából 2022 teléig rendelkeznek elegendő mennyiségű gázzal. Ha tehát Oroszország most elzárná egyes országok felé a gázszállítást, a lépés még nem jelentene közvetlen katasztrófát. Ugyanakkor a rendelkezésre álló néhány hónap alatt dönteni kell az alternatív gázellátó útvonalakról, hogy az EU államai növeljék gázkapacitásukat. Cseh és szlovák politikusok ezenkívül felhívják a fogyasztás csökkentésére is az emberek figyelmét.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!