Belarusz

Keleten a helyzet változatlan

Miklós Gábor | 2021.12.15. 09:26

Olvasási idő kb. 11 perc

Több mint egy éve tart a politikai válság Belaruszban. Azóta, hogy a hatóságok pimaszul elcsalták az augusztusi elnökválasztást, majd egyre kegyetlenebb terrorral elnyomták a tiltakozó ellenzéki mozgalmat. 

Belarusz kegyetlen diktatúra, ahol legalább kilencszáz politikai foglyot tartanak börtönökben, ezrek emigráltak az üldöztetések elől. Nincs semmilyen független sajtó, aki ellenzékinek minősített tartalmat oszt meg az interneten, bíróság elé kerülhet. A fehér-vörös-fehér kombináció, a nemzeti színek nyilvános használatát is börtönnel büntetik. A nyugati államok a tiltakozás és a jelképes megszorítások után akkor kezdtek komolyabb politikai és gazdasági szankciókat alkalmazni Lukasenko rezsimje ellen, amikor tavasszal a diktátor földre kényszerítette a Ryanair Athén-­Vilnius járatát, hogy letartóztassa a gépen utazó ellenzékit.

Lukasenko erre válaszul bevetette a „migránsfegyvert”.

Erről júliusban írtunk először a Jelenben. Akkor már látszott a belarusz „migráns-impex” működése. Új repülőjáratokat indítottak közel-keleti repülőterek és Minszk között, s megbízható irodákon keresztül turistavízumokat adtak a repülőjegyet vásárlóknak. Eközben a hálón elterjesztették, hogy ez a legegyszerűbb módja az EU-ba jutásnak. A szomszédos országok és Brüsszel először nem hitték el, hogy Lukasenko rendszere képes lesz erre a provokációra. Tévedtek. Százával, ezrével jelentek meg a maguknak európai jövőt álmodó irakiak, szírek, afgánok a határokon.

A migrációs válság tehát a fehéroroszországi rezsim politikai válságának egyenes következménye. Nem „természeti erő” vitte a boldogságkeresőket az EU keleti határaihoz, hanem Lukasenko rezsimje szervezte ezt meg politikai zsarolásként. A Deutsche Welle az Európai Bizottságra hivatkozva azt írta, hogy az év eleje óta nyolcezernél több migráns jutott az EU-ba Belaruszon keresztül. 4300-an Litvánián, 3200-an Lengyelországon át jutottak az unió területére, Lettországba körülbelül 400-an jutottak. Az EU nagy erőfeszítéseket tett, hogy megállítsa ezt az emberáradatot. Tárgyaltak a „kibocsátó” államokkal arról, hogy állítsák le a migránsokat szállító „turistajáratokat”. Az iraki kormány bezárt több belarusz tiszteletbeli konzulátust, s megpróbálta lebeszélni állampolgárait az utazásról. Sőt, haza is szállított többeket.

Eközben nyilvánvaló lett: a szomszédos EU-államok nem engedik be a menedéket kérő boldogságkeresőket. Az ősz eleje óta a „front” a lengyel-belarusz határ. A műveletek állami szinten folynak. A beszámolók szerint a migránsok többnyire saját költségen jutnak el a határ közelébe, ahol a fehérorosz határőrség próbálja őket átjuttatni a határkerítésen. Filmek mutatják, ahogy a katonák segítenek ledönteni a kerítést, sokszor konfrontálnak a lengyel katonákkal. A migránsok gyakran agresszívak, kövekkel dobálják a lengyel határőröket, akik gyakran a levegőbe lőnek. A fagyos téli erdőségben alkalmi táborok alakultak ki, gyerekes családok próbálkoznak áttöréssel. Több halott van. (Kelet-Lengyelországban évszázadok óta élnek muzulmán tatárok. Ők vállalták több közel-keleti halott eltemetését.)

Végeredményben valamennyire sikeres volt Lukasenko bosszúja a nyugati szankciókért. Elterelte a figyelmet az országában dúló terrorról és gazdasági nehézségekről, arról, hogy egyre jobban függ Oroszországtól, s hogy teljesen elszigetelődött, tisztességes politikusok nem állnak szóba vele.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Krajczár Gyula

Szabó Barnabás

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés