Miért mondott le a miniszterelnök Új-Zélandon?

Krajczár Gyula | 2023.01.19. 19:18

Címkék:

Új-Zéland

Olvasási idő kb. 7 perc

Meglepetésre bejelentette lemondását a világszerte nagy tiszteletnek örvendő új-zélandi miniszterelnök, Jacinda Ardern. Indoklásul annyit mondott, hogy „nincs már elég a tankban”. Részletesebben: „Távozom, mert az ilyen kiváltságos szereppel felelősség jár – felelősség, hogy tudd, mikor vagy te a megfelelő személy a vezetésre, s azt is, hogy mikor nem. Én tudom, hogy mivel jár ez a munka. És én tudom, hogy már nincs elég a tankban ahhoz, hogy eleget tegyek ennek. Ez ilyen egyszerű.”

Jacinda Ardernt 2017-ben választották először miniszterelnöknek, 37 éves volt, akkor a világ legfiatalabb női miniszterelnöke. A bejelentés időzítését az magyarázhatja, hogy október 14-én parlamenti választások lesznek, s így időt hagy a pártjának, hogy felépíthessék az új vezetőt. Ezzel együtt meglepetés a lépése, mert tavaly ősszel egyszer elterjedt, hogy lemondana, de akkor azt nyilatkozta, hogy nincs ilyen szándéka.

Az is az igazsághoz tartozik, hogy az elmúlt hónapokban pártja, a Munkáspárt kicsit rosszabbul áll a közvéleménykutatásokban, mint az ellenzéki jobbközép Nemzeti párt.

Ez azt jelenti – decemberi felmérés szerint –, hogy jelenleg a Munkáspárt nem, hogy egyedül nem tudna kormányt alakítani, hanem potenciális koalíciós partnereivel, a Zöld párttal és a Maori párttal együtt sem. Ardern személyes támogatottsága pedig 29 százalékos volt ebben a felmérésben, a legalacsonyabb azóta, hogy először miniszterelnök lett. (Ez persze még mindig a legmagasabb az új-zélandi politikusok között, az ellenzéki vezér, Christopher Luxon népszerűsége 23 százalékon áll.) A mostani adatok inkább abban a fényben tűnnek rossznak, hogy a Covid kezelését annak idején oly mértékben respektálta a közvélemény, hogy a Munkáspárt sosem látott 53 százalékos népszerűségre jutott 2020 decemberében.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Hogyan került Jacinda Ardern hatalomra?

Milyen feladattal kellett a kormányának szembenéznie?

Milyen állapotban van most az új-zélandi gazdaság?

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés