Milliárdos Jedi-lovag költözött a Downing Streetre

Szabó Barnabás | 2022.10.25. 13:14

Címkék:

Nagy-Britannia

Olvasási idő kb. 8 perc

Liz Truss mindössze hat hétig lakott Downing Street 10. szám alatt. Ezzel ő lett a legrövidebb időt hivatalban töltő brit miniszterelnök, mióta létezik a tisztség. Mindössze öt nappal a lemondása után már ki is nevezték az utódját, aki nem más, mint az általa korábban legyőzött Rishi Sunak, Boris Johnson kormányának egykori pénzügyminisztere.

Éppen Machiavelli Fejedelmét tanítottam az egyetemi csoportomnak, mikor felvillantak a „breaking news” értesítések a telefonomon. Liz Truss 44 nap után bejelentette, hogy távozik a Brit Konzervatív Párt, és ezzel a brit kormány éléről.

Az időzítést a saját helyzetem szempontjából is ironikusnak találtam. Hasonlóan a diákjaim jelentős részéhez, Truss sem olvashatta végig Machiavelli rövid útmutatóját a kormányzáshoz. Fortunát ugyan sikerült egy ideig a maga zsoldjába csábítania, amikor megragadta a kínálkozó alkalmat, hogy a Boris Johnson lemondása utáni több hónapos miniszterelnök-casting végén ő kerüljön ki győztesen a tory párttagság kegyeiért versengő jelöltek közül. Elvégre ráérzett, hogy mit kell ahhoz ígérnie, hogy a konzervatív párttagok a gazdaságpolitika terén nála mindenképpen otthonosabban mozgó Rishi Sunak helyett őt küldjék (akkor még) II. Erzsébethez kormányalakítási ajánlattal. Machiavelli más útmutatásait azonban kevésbé sikerült megszívelni. A ravasz firenzei fickó mondott egy s mást arról is, hogy egy vezetőnek mennyire érdemes tartania magát a korábban adott szavához.

Nem mintha a politikusi őszintétlenség mellett szeretnék érvelni, de ez a tipp jól jött volna ahhoz, hogy az adott gazdasági környezetben teljesen indokolhatatlan adócsökkentési elképzeléseket, amelyek Truss kampánya központi elemét adták, legalábbis ne azonnal próbálja a gyakorlatba átültetni. De megpróbálta, ráadásul arcpirítóan nyilvánvaló volt, hogy a gazdagoknál csak a nagyon gazdagok kaszáltak volna nagyobbat az új adójogszabályokon.

Lemondott a brit miniszterelnök, 12 év után válságba kerültek a konzervatívok

Truss fogadkozott, hogy az új részköltségvetés briliáns lesz, a piacok azonban gyorsan helyretették. Ennek a leglátványosabb része a font bedőlése volt, ami, ha a magyar forint közelmúltbeli bravúrjait nem is tudta utánozni, igen közel vitte a brit valutát az amerikai dollárral való paritáshoz. Az ezt követő nyilatkozatokból, intézkedésekből, intézkedések visszavonásából és a nyilvánosság előli bujkálásból egyértelmű káosz képe rajzolódott ki. Truss fogadkozhatott, majd kérhetett bocsánatot, végül lecserélhette a pénzügyminiszterét, a helyzet gyorsan tarthatatlanná vált, és II. Erzsébet utolsó miniszterelnökének Larry macska, a miniszterelnöki rezidencia hivatalos egérpusztítója megvető tekintete előtt be kellett jelentenie a lemondását.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Johnson visszatérési kísérlete

Miért érdekes figura Sunak?

Mekkora a vagyona?

Milyen válságot kell megoldania?

Az új miniszterelnök viszonya az Európai Unióhoz.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés