Szlovákia: a rendkívüli válság mindennapos

Kormányválsághoz vezetett Szlovákiában a családbarátnak nevezett, de valójában a gazdagabb családokat támogató, felelőtlenül osztogató segélycsomag elfogadása, amelyet a megosztott jobboldali kormánykoalíció egy része az ellenzéki fasiszta párttal együtt szavazott meg. Szlovákiában a nyár az időjárástól függetlenül is forrónak bizonyult.

Akció

Ultimátumot adott a kormánypárti, liberális SaS párt július 6-án Igor Matovič pénzügyminiszternek, hogy amennyiben augusztus 31-ig nem mond le vagy Eduard Heger miniszterelnök nem menti fel, akkor ők távoznak a kormányból. Matovič mozgalma, az ­OĽaNO még az SaS bejelentése előtt ismertette álláspontját, miszerint a mozgalom vezetője marad. A liberális párt álláspontja szerint a pénzügyminiszter az államkincstárat saját elképzeléseinek pénztárává változtatta. A SaS vezetője, Richard Sulík szerint Heger nem határozott az ügyben, ezért érezték úgy, hogy lépniük kell, mert így nem lehet tovább kormányozni. 

Az ultimátum kapcsán sokan emlékezhetnek, hogy Sulík nem volt hajlandó 2011-ben támogatni Iveta Radičová jobbközép kormányát, hogy Szlovákia is csatlakozzon az eurós mentőcsomaghoz (eurovale). Radičová az eurovale-ről történő szavazást összekötötte a kormányról szóló bizalmi szavazással, és ez lett a veszte. Szlovákiában előrehozott választásokat tartottak, és Robert Fico, új kormányával, diadalmasan visszatért. A mostani ultimátummal kapcsolatban is sok megfigyelő épp Fico újbóli visszatérését tartja reális veszélynek, ha a konfliktust Matovič és Sulík között nem sikerül feloldani és újra előrehozott választásokat kell tartani.

Egy esetleges kormányváltás azonban nagyobb veszélyekkel is járhat, mivel Fico rákényszerülhet arra, hogy a fasiszta pártokkal szövetkezzen az új kormánytöbbség kialakításához. Ez pedig már magát a liberális demokráciát veszélyeztetné és előrevetíthetné Szlovákia orbanizációját is. Sulík most úgy érvel, hogy látja ezt a veszélyt, de szerinte, ha a jelenlegi kormányzás hasonló módon, tehát a fasisztákkal, bizonyos ügyekben közös szavazással egybekötve folytatódik, valamint, ha a kormány nem tud megállapodni a tanárok és az egészségügyi dolgozók fizetésemelési követeléseiről, akkor Fico a fasisztákkal együtt a következő választásokon ugyanúgy könnyűszerrel hatalomra kerül.

De hogy jutott el a szlovák belpolitika idáig?

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!