Mire elég 211 bátor brit?

Túlélte a tory frakció bizalmi szavazását Boris Johnson brit miniszterelnök. Szerinte ezzel lezárult a Downing Street-i bulibotrányok időszaka, és végre nyugodtan összpontosíthat a kormányzásra. Az ellenzék mellett azonban saját pártja jelentős része is távozásra szólította fel, és a sajtó szerint könnyen lehet, hogy a miniszterelnöksége a végéhez közeledik.

Akció

Boris Johnson éppen a Királynő trónralépésének hetvenedik évfordulójára szervezett nagyszabású parádéra igyekezett pünkösdvasárnap, mikor megcsörrent a telefonja. A vonal túlsó végén Sir Graham Brady, a konzervatív frakció kormányzati tisztséget nem viselő tagjait tömörítő „1922 Bizottság” vezetője jelentkezett a miniszterelnök számára kellemetlen hírekkel. Közölte, hogy elegendő számú támogatólevél érkezett a frakció tagjaitól a kormány mellett a pártot is vezető Johnson elleni bizalmi szavazáshoz, ami az azt követő nap este meg is történt.

Johnsonnak a 359 fős frakció több, mint felét kellett maga mellé állítania ahhoz, hogy ne váltsák le a Konzervatív Párt és ezzel a kormány éléről. Végül 211 támogató szavazatot szerzett. Nem is rossz, mondhatnánk, de a bizalmatlansági indítvány nem a parlament előtt, hanem csak a kormánypárti frakción belül zajlott, ami azt jelenti, hogy saját pártja képviselőinek bő negyven százaléka a miniszterelnök távozásárát szeretné. Bár 211 bátor embere megmentette, a közelmúlt bizalmi szavazásait túlélő konzervatív vezetők közül Margaret Thatcher és Theresa May is jobb arányokkal mentette a bőrét, és még így is mindketten lemondásra kényszerültek a „győzelmüket” követő időszakban. Elképzelhető, hogy a bizalmi szavazás ezúttal is a vég kezdetét jelenti Őfelsége miniszterelnökének?

Valóban nehéz lenne amellett érvelni, hogy Johnson fellélegezhet. A szokás azt diktálja, hogy most egy évig nem lehet hasonló kísérletet tenni. Ahogy azonban arra a sajtó felhívta a figyelmet, ez végül nem mentette meg sem Thatchert, sem Mayt a bukástól, ráadásul a brit politikai rendszer sok más mechanizmusához hasonlóan ez sincs épp kőbe vésve. Johnson karrierjét figyelembe véve azonban még azt is mindig korai lenne biztosra venni, hogy rövidesen új miniszterelnöke lesz az Egyesült Királyságnak.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!