Fóti Tamás Németország már nem vonakodik

Ostpolitik 2.0

Nagy utat tett meg Németország Ukrajna megsegítésében: míg a háború első heteiben legfeljebb katonai sisakokat volt hajlandó küldeni, mára a korszerű önjáró tarackos ágyút is felajánlja. Olaf Scholz ­kancellár még tíz nappal ezelőtt is azzal magyarázta kormánya vonakodását, hogy nem mondhat le nehézfegyverzete egy részéről, mert azzal veszélyeztetné NATO-kötelezettségeinek teljesítését. Ami meglehetősen nevetséges érvelés volt, hiszen, ha Németországnak háborús fenyegetéssel kellene szembenéznie, az csak keletről érkezne. Vagyis Ukrajna szó szerint Európát védi, amikor szembeszáll az orosz agresszióval.

Az elmúlt héten azonban felgyorsultak a fejlemények. Előbb a német parlament, a Bundestag szólította fel a kormányt haladéktalan cselekvésre – értsd, stratégiai fegyverek küldésére –, majd az ellenzéki kereszténydemokrata-keresztényszociális pártszövetség, a CDU/CSU is, külön, határozottan követelte az elkötelezettebb, markánsabb katonai támogatást.

Múlt pénteken Christiane Lambrecht szociáldemokrata védelmi miniszter jelentette be, hogy hét modern, nagy teljesítményű páncélost ajánlanak fel. Ezek éppen javításon estek át, tehát simán nélkülözni tudja őket a hadsereg. Scholz láthatóan magára maradt óvatoskodó, konfliktuskerülő hozzáállásával, hiszen még legutóbb is azt vetette fel, hogy a NATO keleti tagállamai küldjenek a szovjet idők tankjaiból, és Berlin majd gondoskodik számukra harckocsi-utánpótlásról.

A gesztus alighanem jelentősen javít az ukrán-német viszonyon, amelynek mélypontja volt, hogy Kijev nem volt hajlandó fogadni Frank-Walter ­Steinmeier államfőt, annak a múltban, még külügyminiszterként tanúsított oroszbarátsága miatt. Mire a kancellár közölte, csak akkor keresi fel Ukrajnát, ha Volodimir Zelenszkij nem arcoskodik Steinmeierrel szemben. Rátett egy lapáttal Andrij Melnik, Ukrajna berlini nagykövete: kevéssé diplomatikusan a német sajtónak nyilatkozva felszólította Scholzot, hogy ne játssza a sértett primadonnát – s e hangvételből utóbb se volt hajlandó visszavenni.

Ebben a helyzetben előzött be Friedrich Merz CDU-elnök, aki példát statuálva jelent meg Kijevben és folytatott tárgyalást az államfővel, ráadásul pózolása a német zászló alatt olybá is vehető, mintha nem is az ellenzék, hanem a kormány képviseletében cselekedne. Még rá is erősített erre, amikor elmondta, hogy érvényes meghívást hozott a német államfőnek és a kancellárnak. A lépés jó politikai érzékről tanúskodik, különösen, hogy a vasárnapi tartományi választáson Schleswig-Holsteinben a szociáldemokrata párt (SPD) történelmi vereséget szenvedett, míg a regnáló CDU gyarapította képviselői számát. A következő vasárnap pedig Észak-Rajna-Vesztfáliában választanak, amely szintén a CDU fellegvára – azaz a pártnak kapóra jött, hogy morális leckét adhat az SPD-nek.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!