Cseh baloldal: inkább a liberalizmus, mint a nacionalizmus

Új elnököt választottak a szociáldemokraták

Bőtös Botond | 2022.01.18. 17:50

Olvasási idő kb. 8 perc

Decemberben a szociáldemokraták leváltották a konzervatív baloldali vezetésüket. Az új elnök szerint a Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) jövője a demokratikus baloldalon van, de nacionalizmus nélkül. Megismétlődhet-e a baloldalon az a modernizációs folyamat, amely Petr Fiala 2013-as pártelnökké választása után a jobbközép Polgári Demokrata Párton (ODS) belül lezajlott? 

Akció

Katasztrofális vereséget szenvedtek a cseh baloldali pártok a tavaly őszi országgyűlési választáson. Kiesett a parlamentből az etnikai-nacionalista populizmus csapdájába ragadt és önmaga karikatúrájává váló Cseh Kommunista Párt (KSČM) és a szavazóbázisát szinte teljesen elvesztő Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) is. A Zöldek egy százalék alatt végeztek. Egy magát Baloldalnak nevező alakulat (Levice) mindössze 0,6 százalék szavazatot kapott. A legsikeresebb, baloldali programot is felvállaló Kalózpártot a preferenciaszavazás tette majdnem tönkre, igaz, politikusai hivatalosan nem definiálják magukat baloldalinak.

A különböző hátterű pártok képtelenek voltak választási blokkba szerveződni, ahogy azt a jobboldali-konzervatív vagy a progresszív-liberális pártok tették. 

A baloldali formációk összeomlása nem előzmény nélküli. A két történelmi párt már a 2018-as önkormányzati választáson figyelmeztetést kapott a választóktól. Kiestek a főváros közgyűléséből is. A kommunisták sorsa még 2003-ban pecsételődött meg, amikor cinikus módon támogatták a jobboldali-euroszkeptikus Václav Klaus köztársasági elnökké választását.

A szociáldemokraták esetében ilyen látványos „árulásról” nem beszélhetünk, de lecsúszásuk az Andrej Babiš-féle ANO („Igen”) mozgalommal való együttműködés megkezdése után gyorsult fel. Jelei már a 2019 májusi Európai Parlamenti választáson és a 2020-as regionális és szenátusi választáson is érzékelhetők voltak. Kutatások alapján azonban látható volt, hogy a baloldali szavazók nem tűntek el. Egy részük a populistákra, Babiš bizniszpártjára és a szélsőjobbra szavazott, másik részük viszont az akkor még ellenzékben lévő demokratikus pártokra.

A cseh pártokra jellemző, hogy a jobb és baloldali felosztás mellett konzervatív és haladó irányzatok is megtalálhatók bennük. Látható ez a Polgári Demokrata Párt (ODS) elnökének, Petr Fialának a párton belüli konfliktusain, és nincs ez másképp a szociáldemokratáknál sem. Az elmúlt évek kudarcai után a párt belső, haladó ellenzéke hiába figyelmeztette a konzervatív vezetést és követelte a kormányból való kilépést. Minden ellenkezőleg történt: egyre reakciósabb hangot ütöttek meg és a szélsőjobboldali szavazók kegyeiért küzdöttek. A konzervatív tábor ráadásul fontos, párton belüli íratlan szabályt is felrúgott. Az elmúlt három évtizedben a táborok képviselői felváltva vezették a pártot. A szokásjog szerint bármelyikük került is domináns szerepbe, az aktuálisan kisebbségi irányzat képviselői is szerepet kaptak. 

A ČSSD azonban kétségbeesetten futott a szélsőjobb és a populista pártok által elszipkázott szavazói után. 2021 áprilisi országos kongresszusukon a hagyománytól eltérve új, teljesen egyszínű, kizárólag a konzervatív táborból érkező politikusokkal felálló vezetőséget választottak a párt élére. Nyíltan beszéltek a pártban meglévő alternatív hangok elhallgattatásáról a választásokig, amit a tagság meg is szavazott. A belső irányváltáshoz új programot dolgoztak ki „A baloldal jövője – liberalizmus nélkül” címmel. A többek között Petr Drulák és Matěj Stropnický által írt kötet szerzői elméleti igazolást kerestek a szociáldemokrácia számára a kommunistákkal, a nacionalistákkal és az ­oligarchákkal való együttműködésre. Élesen elutasították a progresszív és liberális balközép pártokkal való együttműködést. Csakhogy a megközelítés olyan hamis útelágazás elé állította őket, mintha választaniuk kellene a liberális demokrácia és a társadalmi igazságosság értékei között.

Az eredmény ismert. Történelmi választási vereséget szenvedtek 2021 októberében, amelynek híre a világsajtót is bejárta.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Bosszúpolitikával rontja tovább a kormány a megítélését

Lakner Zoltán

Ismét a különállását hangsúlyozza a magyar külpolitika, így aztán nemhogy csökkenne, de inkább növekszik azoknak az ügyeknek a száma, amelyekben a magyar kormány a nyugati szövetségesektől távolodik, miközben az orbáni vétópolitika letörésére is egyre határozottabb válaszok érkeznek – végeredményben egyre erősebben romlik az ország alkupozíciója.

Elolvasom

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Keresés