Orbán és Netanjahu

Ónody Gomperz Tamás | 2021.06.08. 16:42

Címkék:

Izrael Netanjahu Orbán

Olvasási idő kb. 4 perc

„Országunk történetének, de véleményem szerint az egész demokrácia történetének legnagyobb választási csalásának lehetünk szemtanúi” – nyilatkozta a legújabb divatnak megfelelően a leváltott izraeli kormányfő. Mindig szomorú látni, amikor egy nagy formátumú személy kisstílű módon távozik a színről, de ennél csak az szomorúbb, amikor egy kis formátumú személy a nyakunkon marad.

Ha van közkeletű félreértés, akkor Netanjahu és Orbán közös polcra helyezése biztosan az. Netanjahu nem úgy illiberális, nem úgy korrupt, nem úgy antidemokratikus. Teljesen más minőségekről van szó. Netanjahu számos olyan dolgot mondott és tett, amivel az olyan liberálisok mint én, nem tudnak azonosulni, de ez nem változtat azon a tényen, hogy ez az alak szó szerint naggyá tette az országát a miniszterelnöksége alatt. Izrael elmúlt évtizede több szempontból aranykornak nevezhető, a gazdaság erős, a Szentföldön működik a világ egyik legjobb egészségügyi rendszere, a népességszám folyamatosan növekedik, a nemzetközi összehasonlító felmérésekben az izraeli lakosság a legelégedettebbek közé tartozik. Ezeket az eredményeket nem a sivatagi szél fújta oda.

Izrael tudományos és katonai területen messze-messze fejlettebb, mint ami a méretéből következne. Netanjahu békemegállapodásokat írt alá arab államokkal, és az ő időszakára esik a fordulat Jeruzsálem és a Golán feletti fennhatóság elismerésében/csendes tudomásul vételében. Függetlenül attól, hogy az utóbbiakat valaki helyesli vagy nem, ezek történelmi léptékkel mérhető fejlemények. Netanjahu tehát egyszerre nagy formátumú vezető, emellett nyilvánvalóan egy hatalommániás kavarógép, aki csekély elszántságot mutatott számos – nekem fontos – liberális elv érvényesítése terén.

Éppen az ilyen ellentmondásos figuráknak szokott az utókor lovas szobrot állítani.

És akkor váltson a kamera Orbánra. Netanjahu sokat emlegetett korrupciós ügyei nem férnének fel a magyar kollégája legsúlyosabb botrányait felsoroló TOP 100-as listára. Netanjahunak nincs kerti stadionja kisvasúttal és a közvetlen családtagjai sem lettek milliárdosok a hivatali ideje alatt. Magyarországon egy átlagos hétköznapon két óra alatt lefutnának azok a történetek a hírfolyamokban, amelyektől Netanjahu évek óta nem tud megszabadulni. Igaz, ő nem hozott össze magának egy 476 darabból álló, központilag irányított sajtóarzenált sem.

A magyar egészségügy állapota tragikus, az ellátás minősége lendületesen romlik. A beígért demográfiai fordulat elmaradt, a népességszám változatlanul csökken, Izraelbe bevándorolnak a zsidók, innen kivándorolnak a magyarok, a nemzetközi összehasonlító felmérésekben a legboldogtalanabb nemzetek közé süllyedtünk. Magyar egyetem nem található a legjobb 500-ban (izraeli van kettő is a legjobb 100-ban), ha mégis, azt elüldözik. A magyar gazdaság még a regionális riválisaihoz képest is gyengén teljesített az elmúlt évtizedben. Orbán a napokban delirált valamit a magyar katonaság elrettentő erejéről, az izraeli hadsereg zsebkendőnyi földet védelmez olyan népek gyűrűjében, amelyek nem egyazon katonai szövetséghez tartoznak vele, hanem el akarják pusztítani.

Orbán nem ellentmondásos figura. Ő egy hatalommániás kavarógép, történelmi léptékkel mérhető eredmények nélkül.

Van még egy nem jelentéktelen különbség kettőjük között: mint kiderült, Netanjahut le lehet demokratikus úton váltani, Orbánt nem. Ez a bibi.

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés