Orbán nélkül jöhet létre az EU-szkeptikus Varsó-Prága-Róma tengely

Bőtös Botond | 2022.11.20. 10:07

Olvasási idő kb. 15 perc

A Brüsszellel szemben szkeptikus kormányok új együttműködést hozhatnak létre. A magyar kormánynak nyilván ott lenne a helye, de Moszkva-barát politikája miatt ebből a buliból valószínűleg kihagyják.

Amikor a szélsőjobboldali Olasz Testvériség szeptember 25-én megnyerte az olaszországi parlamenti választásokat, Mateusz Morawiecki és Orbán Viktor az elsők között gratulált a győztes párt elnökének, Giorgia Meloninak. Mindez egyáltalán nem meglepő. A lengyel és a magyar kormány rendszerszerűen támadja a jogállamiságot, a független bíróságokat, a médiát és az emberi jogokat országaiban, ugyanakkor nettó EU-s támogatásban részesülőként pénzt kapnak az Európai Uniótól. Jó néhány év eltelt azóta, hogy az EU elindított egy folyamatot az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke alapján, azon európai értékek megsértésével kapcsolatban, amelyeket mindkét ország vállalt az EU-hoz való csatlakozás alkalmával. De ahhoz, hogy a folyamat folytatódhasson, az uniós államfőkből álló EU Tanács egyhangú jóváhagyására is szükség van. Csakhogy Varsó és Budapest kölcsönösen fedezik egymást, így amíg a Tanácsban egyhangú szavazással döntenek, az EU gyakorlatilag nem folytathatja az eljárást.

Az Európai Parlament sokéves erőfeszítéseinek köszönhetően az Európai Bizottság új eszközt kapott a kezébe, amellyel megvédheti az európai adófizetők pénzét a nemzetállami szinten kiépülő autoriter hatalmak által elkövetett visszaélésektől. Ez a jogállamisági feltételrendszer, ami azt jelenti, hogy ha az adott tagállam ellopja az EU-s pénzeket vagy visszaél azokkal, leépíti a demokráciát, akkor nem részesülhet a támogatásokból. A probléma eddig az volt, hogy a Bizottság nem alkalmazta az új eszközt Varsó és Budapest ellen. Legalábbis áprilisig, amikor Magyarország ellen mégis megindult a jogállamisági eljárás, egyelőre nagyon visszafogott formában, ráadásul a Bizottság értelmetlen kompromisszumok mentén alkudozik Orbán Viktorral.

Ugyanakkor, ha a Bizottság úgy határozna, hogy a magyar költségvetést levágják az EU-s költségvetésről decemberben, akkor ehhez a döntéshez minősített többség lenne szükséges. Tehát a 27 tagállamból 15 tagállam támogatása kell úgy, hogy az legalább az európai lakosság 65 százalékát képviselje. Másrészt ilyen döntést meg is lehet vétózni, amihez elegendő az úgynevezett blokkoló többség, amely legalább az EU lakosságának 35 százalékát képviselő 4 tagállamból áll.

Nem véletlen tehát, hogy a lengyel és a magyar kormányfő már az olasz választások előtt nyíltan olyan forgatókönyvben reménykedett, amely szerint Giorgia Meloni alakíthatja meg az új olasz kormányt. Ráadásul a vonzalom kölcsönösnek tűnt, hiszen Meloni régóta tartotta a magyar kormányfővel a kapcsolatot, több alkalommal is találkoztak az elmúlt években. A választást Meloni megnyerte, de a Róma-Varsó-Budapest csoport nem állt össze, sőt. Ennek oka pedig a február 24-én elindított orosz katonai agresszió Ukrajna ellen, amely gyökeresen megváltoztatta nemcsak az európai politikai klímát, hanem az európai gazdasági környezet is.

Olaszország a választások után: a Fidesz csalódni fog

Az új olasz kormány üzeneteiben és az Orbán-kormány álláspontjában fellelhető közös pontok mellett jó néhány markáns eltérés is érzékelhető. Például Szijjártó Péter külügyminiszter elvi okokkal indokolta az Ukrajnának összeállított újabb közös, európai segélycsomag esetleges megvétózását, és azt hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is kész segítséget nyújtani keleti szomszédjának, de csak az eddig is működő kétoldalú kapcsolatok keretén belül. Magyarországot ellepték az olyan óriásplakátok, amelyek a megnehezedő életkörülményekért „Brüsszelt” és a „szankciókat” teszik felelőssé. Ezzel szemben Meloni az energiaválság és a növekvő árak okaként „az orosz katonai agressziót és Putyin ukrán területek elfogadhatatlan elfoglalására tett kísérletét” nevezte meg október közepén, az európai szélsőjobboldali pártok találkozóján, Madridban.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Miben más Meloni és Orbán felfogása?

Miért osztja meg a cseh kormányt a Varsó-Prága-Róma tengely létrehozása?

Lesz-e új olasz hang a Lengyelországot és Magyarországot is érintő jogállamisági vitákban?

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés