Pávatánc Meloni módra: Moszkva bűnös, bátrabb Európa kell!

Török F. László | 2022.10.12. 16:01

Címkék:

Olaszország

Olvasási idő kb. 7 perc

Bár a jobboldali koalíció erős felhatalmazást kapott a kormányzásra, két héttel a választások után, néhány „biztos” nevet leszámítva, nem lehet sokat tudni az új kormány összetételéről. Giorgia Meloni a választások után arra összpontosított, hogy meggyőzze Olaszország külföldi partnereit és az EU-t arról, hogy képes felelős kormányt alakítani, és egyben megnyugtassa az olasz gazdaság és közélet vezetőit.

Ugyan az új parlament még meg sem alakult, Olaszország – mint mindig – az új kormány lehetséges tagjainak a találgatásával tölti az időt. Nem csak afféle „nemzeti sport” ez, Olaszországban ugyan a kormánystratégia, a fő irányok meghatározása és képviselete valóban a kormányfő exkluzív a hatásköre, de a hatalom gyakorlásának módozatai nagyban függenek az egyes tárcák vezetőitől, akik munkájukat kvázi autonóm módon, a vidéki kormányhivatalok (prefektúrák) és a régiók vezetésével folyamatosan egyeztetve végzik.

Így aztán mindig is rendkívül fontos volt, hogy a nehéz és fontos „szaktárcák” vezetői (gazdaság, ipar, agrárium, honvédelem, oktatás, egészségügy) valóban tényleges és elismert szakemberei legyenek annak a területnek, amelyet vezetnek, míg az úgynevezett „politikai kinevezettek” lehetőség szerint olyan területet kapjanak, ahol nagyobb kárt szakértelem nélkül sem tudnak csinálni.

Meloni győzelme után pedig az új kormánnyal kapcsolatos legnagyobb félelem Olaszországban pont ez volt, hogy tapasztalat és megfelelő káder-háttér híján a kormányban túl sok lesz a politikai kinevezett, a kizárólag politikailag vezérelt miniszterek pedig nem lesznek képesek megfelelni annak a nem kevés kihívásnak, amely elé az új kormány néz.

Meloni tehát a névsor megszellőztetése helyett elsősorban azt sietett leszögezni, hogy bár egyértelműen politikai, és nem szakértői kormányt kíván létrehozni, a kormánytagok kiválasztásakor az elsődleges szempont a szakmai háttér lesz, és a fontos tárcák élére kizárólag olyan minisztereket fog jelölni, akik az adott szakterületen komoly szakmai múlttal is rendelkeznek.

És az eddig kiszivárgott nevek alapján ezt tényleg komolyan veszi. A külpolitika élére például az az Antonio Tajani (Forza Italia) a legesélyesebb, aki az Európai Parlament volt elnökeként igencsak komoly kapcsolatrendszerrel bír Brüsszelben, és külpolitikai tapasztalatai is jelentősek. Jelölése egyben üzenet is lehet azoknak, akik komoly változástól félnek az olasz külpolitikában, és egybehangzik Meloni határozott nyilatkozataival, miszerint bár ellenzékben sokat kritizálta Mario Draghi kormányának döntéseit, a külpolitika az, ahol nem kíván változtatni a „Draghi-vonalon”, és a mérsékelt, a brüsszeli bürokráciát igencsak közelről ismerő külügyminiszter sem a „szabadságharc” üzenetét küldi.

Olaszország a választások után: a Fidesz csalódni fog

 

Ugyanezt látszik megerősíteni az Olaszországban mindig döntő fontossággal bíró gazdasági-pénzügyi tárca élére jelölt szakember is, pontosabban a jelölt hiánya. Meloni első jelöltje ugyanis a Draghi utáni bankár-generáció talán legtehetségesebb tagja, Fabio Panetta volt, aki jelenleg az Olasz Nemzeti Bank általános vezérigazgatója, és aki az Európai Központi Bank központi bizottságának is a tagja, a Draghi-féle „lazább” pénzügyi vonal követője. Panetta viszont úgy hírlik nem vállalja a jelölést, valamint a második számú jelölt, a jelenleg Panetta helyetteseként dolgozó Dario Scannapieco sem, így egyre többször felmerült már a Draghi-kormány gazdaságfejlesztési minisztereként jól teljesítő Giancarlo Giorgetti (Lega Nord) neve, aki ellen viszont úgy tűnik épp pártelnöke, Matteo Salvini emel kifogást.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Rezsicsökkentés rezsiemelés helyett

Együttműködés Brüsszellel

Melyik országot nem említette Meloni, amikor felsorolta, hol vannak nemzeti erők hatalmon Európában?

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A törpe minoritás óriása

Révész Sándor

Mi már a haladár Adytól vélünk tudni Magyarország „ázsiai állapotairól”, holott ezt a szóképet a régen elfelejtett „ókonzervatív fekete báró”, Sennyei Pál vitte bele a köztudatba. Amikor a 48-as és a 67-es alapon állók harcáról szólt a politikai élet, egy maroknyi konzervatív arisztokrata 47-es alapon képzelte el Magyarország modernizálását. A lehetetlen küldetés donkihótéi közül magasodott ki Sennyei Pál.

Elolvasom

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés