Perel az Európai Parlament

Fóti Tamás | 2021.11.09. 09:02

Olvasási idő kb. 14 perc

Páratlan lépésre szánta el magát az Európai Parlament: az Európai Bíróságon beperelte az Európai Bizottságot, amiért az nem indította meg Magyarország és Lengyelország ellen a jogállamiság megsértése miatti eljárást. Az EP szerint erre január óta lehetősége lenne Brüsszelnek, ám annak ellenére, hogy folyamatosan belengette az eljárást, nem tett lépést, holott tisztában van a renitensek jogsértésével.

Aki követte az elmúlt években a magyar kormány csatározását „Brüsszellel”, láthatta, hogy az Európai Unió intézményei közül az Európai Parlament (EP) küzdött a legkövetkezetesebben és legszilárdabban a magyar jogállamiság helyreállításáért. Miközben az Európai Bizottság (EB) – amely elvben az uniós szerződések betartása felett őrködik – csak a legvégső esetben szánja el magát konkrét intézkedésre, a tagállamokat tömörítő Tanács adós maradt a határozott fellépéssel.

Pedig lényegében az Orbán-kormány 2010-es fellépése óta állandósultak a vitái Európával.

Hogy ki az úr az európai házban, azt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének a közelmúltban kellett megtapasztalnia. Az EP-ben szeptemberben az „Unió helyzetéről” tartott beszédében bejelentette, hogy megindítják az eljárást a jogállami normákat megsértő országokkal szemben. Az EU októberi csúcsán ezzel szöges ellentétben már arról beszélt, hogy előbb megvárják az Európai Bíróság válaszát a magyar és lengyel keresetre, amely megkérdőjelezi Brüsszel kompetenciáját. (A bíróság ítélete jövő tavasznál előbb aligha születik meg.) Mi történt a két szereplés közötti egy hónapban? Csupán annyi, hogy a Tanácsban érvényesült az a gondolat, hogy ne egyék forrón a kását, adjanak több időt például Varsónak, vagyis előbb párbeszéd, és csak aztán a szankció. A radikálisabb nézetet képviselő EP-többség nem szereti, ha az orránál fogva vezetik, ezért perrel fenyegette meg a bizottságot, és miután ultimátuma lejártáig nem történt semmi, múlt pénteken pert indított az Európai Bíróságon.

De mi is vezetett el idáig?

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés