Balkán

Ezer irányzat versenyez a balkáni muszlimokért

Manyasz Róbert | 2021.11.23. 08:14

Olvasási idő kb. 9 perc

A múlt héten elhunyt a szerbiai muszlimok legjelentősebb vezetője, Muamer Zukorlić sejk. Személye megkerülhetetlen volt az egész Balkánon, bosnyákként ritka kivételként még az albánok lakta vidékeken is. Halálával az egész térségre kiható változások prognosztizálhatók.

Egyre másra érkeznek a részvétnyilvánító delegációk a dél-szerbiai Tutin melletti, mindössze kétszáz fős Orlje temetőjébe. Az elmúlt vasárnap itt helyezték örök nyugalomra az ötvenegy évesen elhunyt Zukorlić sejket. A falucska tíz-tizenöt kilométerre fekszik a koszovói és a montenegrói határtól. Leghíresebb szülöttje sokszor hangoztatta: a határok mesterséges kreálmányok, a muszlimok közösségét sem politikai, sem etnikai megosztottság nem darabolhatja fel. Büszke bosnyákként és Szerbia állampolgáraként a balkáni iszlám egységét hangoztatta.

Zukorlić – mint generációjából számosan – a ­Közel-Keleten végezte felsőfokú vallási tanulmányait. A kilencvenes évek turbulens, polgárháborús Algériájában diplomázott, majd a korábban hasonló történések következményeitől szenvedő Libanonban szerzett posztgraduális fokozatot. Ezekben az országokban – túl a széles körű személyes kapcsolatrendszeren – egész életére kiható tapasztalatokat szerzett. Láthatta a szélsőségesek okozta káoszt és szenvedést, illetve a multikonfesszionális (sokfelekezetű) világban a felekezetek közötti együttműködés szükségességét.

Az ezredforduló előtt hazatérve, Szerbiában ezekre a tapasztalatokra alapozva építette ki a dél-szerbiai Szandzsák muszlim lakosságában legnagyobb befolyással bíró szervezetét, a Szerbiai Iszlám Közösséget ­(Islamska zajednica u Srbji), amely széles körű szociális és oktatási intézményrendszert, köztük Novi Pazarban ma már nemzetközileg is jegyzett iszlám egyetemet (Fakultet za islamske studije) működtet.

A Szerbia déli és Montenegró északi részét magában foglaló történelmi, egykori oszmán Novi Pazar-i Szandzsák bosnyák lakosságára támaszkodva Zukorlić néhány éve megpályázta a hagyományosan a Balkán legbefolyásosabb muszlim vallású vezetői posztját. A szarajevói főmufti (reis-ul-ulema) végül egy belső boszniai sejk, a tuzlai mufti, ­Husein ­Kavazović lett – nem kis részben Belgrád beavatkozása miatt.

Beko Jašarević / Helistudio

Zukorlić ugyanis – széles körű közel-keleti, elsősorban arab támogatás segítségével – alapvetően a pánbalkán iszlám jelszavával építkezett, amiből Belgrád mindig is szeparatizmust érzett ki. Amellett, hogy a szerbiai bosnyákokat erősebben kötötte volna az „anyaországhoz”, átlépte a Balkánon hagyományosan vörös vonalnak számító nacionalista határokat is. Ez a szláv és albán muszlimok egy ernyő alatti egyesítését jelentette volna.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Krajczár Gyula

Szabó Barnabás

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés