Súlyos árat fizethet Netanjahu a kormányalakításért

Miklós Gábor | 2022.11.15. 16:31

Olvasási idő kb. 10 perc

Az izraeli politikai mérleg nyelve újra jobbra lendült és Benjamin Netanjahu újra kormányfő lehet. A jobboldal győzött, a baloldal parlamenti helyeket veszített, miközben az elemzések szerint az izraeli társadalom egésze nem fordult radikálisan jobbra. Az egyszerűség kedvéért politikai jobb- és baloldalról beszélnek, miközben hosszú ideje ezek a szavak nem írják le pontosan az izraeliek politikai választásait. Lehetne úgy is mondani, hogy ezt a választást Netanjahu hívei nyerték, illetve azok a pártok, amelyek hajlandóak vele koalícióba lépni. A 120 tagú parlamentben 64 képviselői helyük lett.

Ennek az éremnek a másik oldala, hogy a vesztesek Netanjahu ellenfelei, pontosabban az a tarka koalíció, amelyet Jáir Lapid most lemondott miniszterelnök hozott létre, s amely pártszövetségnek az volt az egyetlen közös alapja, hogy a benne egyesülő pártok és politikusok elutasították Netanjahut, s ki akarták őt zárni az izraeli politikából. Többen szerették volna teljesen feltárni a volt kormányfő elleni korrupciós vádakat. Ez a koalíció baloldali, centrista és jobboldali pártokból állt, s csatlakozott hozzájuk egy alapjában iszlamista arab párt is, amely kulcshelyzetét elsősorban a helyi arab közösségek javára használta. A koalícióban szinte minden párt és pártvezér korábban miniszter volt valamelyik Netanjahu-kormányban. Ez a negatív tapasztalat erős ösztönző erő volt az összefogáshoz, de ahhoz kevés, hogy tartós együttműködésre bírja őket, hogy a sok erős ego és megannyi szerte húzó eszme ne verje szét a koalíciót. A tarka pártszövetség szétesett és ezért kellett a legutóbbi választást kiírni.

A Netanjahu-győzelem fontos okának tartják azt, hogy ellenfelei nem ismerték fel a választói magatartások változását és túl nagy jelentőséget tulajdonítottak pártjaik logójának és a maguk személyiségének a választási harcban. A jobboldali többség egyik oka, hogy szétesett a korábban az arab nacionalista és baloldali erők Közös Listája. A pártok külön indultak, sokkal kevesebb arab ment el szavazni, kevesebb képviselőjük jutott be a Kneszetbe. Izrael lakosságának húsz százaléka arab, most két arab pártnak tíz képviselője van a 120 tagú parlamentben. A másik ilyen politikai baklövést a baloldali pártok követték el. A középbal Munkapárt és a baloldali-szocialista Merec külön indult – az utóbbi harminc év után kiesett a parlamentből.  A baloldalinak, munkapártinak tartott választói tábor egyébként is apadóban van, egyebek között demográfiai okok, az izraeli társadalom belső átrendeződése – és politikai választásainak változása miatt.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Bodnár: Már az is segítene a forinton, ha Nagy Márton csendben maradna

Lakner Zoltán

Ismét átlendültünk a 400 forintos euró világába, pedig év elejére már stabilizálódni látszott az árfolyam. Az amerikai bankcsődök azonban kedvezőtlenül hatnak az olyan kockázatosnak ítélt devizákra, amilyen a forint, állítja Bodnár Zoltán, volt jegybankalelnök, a DK árnyékkormányának tagja, aki azt is hozzáteszi, hogy az infláció nagyon lassú fékeződésére ható tényezőket semlegesítheti a márciusi árfolyamromlás. A rizikó enyhítéséért sokat tehetne a kormány azzal, ha nem vívna nyilvános harcot a Nemzeti Bankkal, és ha sikerülne végre teljesíteni az uniós pénzek lehívásának feltételeit.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Mogyoró Kornél: Tizenöt centivel közelebb Istenhez

Trencsényi Zoltán

Mogyoró Kornél vállalja, hogy ő igazi zenei kaméleon. Elsősorban a jazz és a világzene az, ami érdekli, de szívesen játszik kortárszenét, popot, rockot, crossovert, játszott már technopartin és színházban, gyerekzenekarban is. Azt mondja, a zene lényege nem a stílus, nem a hangok mennyisége, hanem az, hogy az előadó fel tudja-e emelni magát és a nézőket úgy, hogy tizenöt centivel közelebb kerüljenek Istenhez.

Elolvasom

Az egyetemek sorsára jutnak a gimnáziumok?

Tóth Ákos

A magyarországi gimnáziumok fele már egyházi fenntartással működik. Friss hír, hogy az Óbudai Egyetem átvenné a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumot. A tendencia egyértelmű: 13 év alatt a magyar kormány az állami oktatási intézmények jelentős részétől megszabadult.

Elolvasom
Keresés