“A mi generációnk már liberális és átlátható politikát akar”

Az európai Kalózpárt elnöke szerint a régi sztereotípiák már nem érvényesülnek

Bőtös Botond | 2022.01.19. 08:22

Olvasási idő kb. 6 perc

Ma már egyszerűen nem elég azt mondani, hogy a baloldal rossz volt, ezért szavazzatok a konzervatív pártokra, és ne kérdezzetek arról, hová, milyen zsebekbe kerültek az oktatásra vagy a társadalomfejlesztésre szánt pénzek - állítja Mikuláš Peksa, az európai Kalózpárt elnöke, a cseh Kalózpárt EP-képviselője, akivel a párton belüli elnökválasztásról is beszélgettünk. 

Hogyan jellemezné Ivan Bartoš pártelnök legesélyesebb kihívóit?

Lukáš Wagenknecht szenátor a korábbi szakmája szerint nagy tapasztalattal rendelkező pénzügyminisztériumi könyvvizsgáló. Elvi alapon politizáló ember, akinek az Andrej Babiš nevéhez fűződő korrupciós ügyek elleni harca miatt kellett otthagynia az állami közigazgatást. Szerintem a jövőben sem kötne kompromisszumot problémás emberekkel. Ezért volt érthető fenntartása a kormányzati részvétel kapcsán, ahol a konzervatív pártok néhány politikusa miatt az ember felvonta a szemöldökét. David Witosz rutinos önkormányzati képviselő Ostrava városában, ahol nagy tapasztalattal vesz részt a helyi, rendhagyó koalícióban az ANO mozgalommal. Vidékről érkező, pragmatikus hang, aki közelebb viheti a pártot az ország legtávolabbi szegletében élő emberekhez is. Jana Michailidu doktorandusz hallgató a biokémia és a függőséget okozó szerek területén nagy hatással volt a párt politikájára. Szorgalmas, nagy munkabírású emberként ismerik a pártban.

A cseh-görög származású politikus nevét nemcsak azért érdemes megjegyezni, mert kétszer annyi jelölést kapott az elnökválasztás első körében, mint a jelenlegi elnök, a párton belül a pragmatikus táborhoz tartozó Bartoš. Michailidu ugyanezen a platformon korábban nyíltan beszélt politikai meggyőződéséről is, amely belső vitát okozott. A fiatal elnökjelölt kijelentette, hogy kommunista nézeteket vall, az ideológia eredeti, demokratikus értelmében. Hasonlóan a párt EP-képviselőihez, ő is az ellenzékbe vonulás mellett tette le a voksát a novemberi belső szavazáson. Mennyire értik a pártban vagy a kormánykoalícióban az ő politikai nézeteit?

Őszintén úgy gondolom, hogy világnézetünk leírására a „kommunista” szó használata durva hiba, mert Csehországban vagy éppen Magyarországon is, sokan a mai napig a szovjet bolsevizmus szinonimájaként értelmezik. A nyugat-európai baloldali pártok más hagyományokkal rendelkeznek, ezekben az országokban kicsit másképp érzékelik. E kettős értelmezés eredményeképp születnek olyan kínos pillanatok, mint amikor Jean-Claude Juncker ­Trier városába ment Karl Marx születésének évfordulója alkalmából. Természetesen az ilyen ellentmondásokat megragadják és felnagyítják az Orbán Viktor-típusú politikusok, hogy kulturális háborút robbantsanak ki Nyugat- és Kelet-Európa között. Jana görög felmenőkkel is rendelkezik, tehát érteni vélem, miért követett el hasonló politikai hibát. Amennyiben az mondta volna, hogy szociálisan érzékenyebb politikára törekszik, mert aggasztja a jelenlegi kormánykoalícióban többségben lévő konzervatív partnerek politikája, jobban tette volna, hiszen ez több más kalózpárti politikust is aggaszt. Janát modernizált szociáldemokratának tartom, hiszen digitális formában hirdeti a szociális piacgazdaságot, és nincs köze a korábban Csehszlovákiában uralkodó rezsimhez.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés