Újabb balkáni háború jön?

Milorad Dodik a pókerasztalnál

„Leszarom a szankciókat. Volt már velük dolgom. Ha velem akarsz tárgyalni, ne fenyegetőzz” – mondta Milorad Dodik, a boszniai szerbek vezetője az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottjának, aki amerikai szankciókat helyezett kilátásba ellene, ha nem változtat a magatartásán. A színfalak mögötti beszélgetésről gyorsírói feljegyzés készült. Az elhangzottakat maga Dodik hozta nyilvánosságra. Az a politikus, aki pillanatnyilag a legnagyobb veszélyt jelenti a Balkán békéjére.

„Bosznia-Hercegovina még soha nem volt olyan veszélyben, mint most, a nyugat-balkáni országot a szétesés fenyegeti” – fogalmazott az ENSZ Biztonsági Tanácsának írott első jelentésében Christian Schmidt, a nemzetközi közösség újonnan kinevezett boszniai főképviselője. Schmidt nem finomkodott, konkrétan kimondta: Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja az, aki a feszültséget generálja.

A szokatlanul éles megfogalmazásra sokan felkapták a fejüket, és azt kezdték boncolgatni, mennyire valós a veszélye annak, hogy az 1995-ben megkötött daytoni békeszerződést követően ismét fegyveres konfliktus törjön ki Bosznia-Hercegovinában. Milorad Dodik persze már évek óta lebegteti a Szerb Köztársaság (Republika Srpska) nevet viselő entitás esetleges kiválását az egyébként is nyögvenyelősen működő államalakulatból, ám ezúttal túlságosan messzire merészkedett, s olyannyira elmérgesítette a kapcsolatait az Egyesült Államok és az Európai Unió illetékeseivel, sőt az etnikailag megosztott országon belül is, hogy innen már nem lesz könnyű neki arcvesztés nélkül visszatérnie a tárgyalóasztalhoz – ha akar egyáltalán. Noha a most 62 éves Dodik több évtizedes politikai karrierje során nem egyszer váltott már térfelet, retorikát és szövetségeseket, mégis – vagy épp ennek köszönhetően – mindent és mindenkit túlélt.

Balkáni friss szellő

A szélesebb magyarországi nyilvánosság az utóbbi két év során figyelhetett fel Milorad Dodik nevére, miután több alkalommal is találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, legutóbb épp múlt szombaton, Banja Lukában, a boszniai Szerb Köztársaság székvárosában (lásd keretes írásunkat). Pedig Dodik politikai karrierje egészen a nyolcvanas évekre nyúlik vissza, igaz, országos ismeretségre a boszniai háború lezárását követő években tett szert.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!