Újabb balkáni háború jön?

Milorad Dodik a pókerasztalnál

Pressburger Csaba | 2021.11.15. 10:14

Olvasási idő kb. 11 perc

„Leszarom a szankciókat. Volt már velük dolgom. Ha velem akarsz tárgyalni, ne fenyegetőzz” – mondta Milorad Dodik, a boszniai szerbek vezetője az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottjának, aki amerikai szankciókat helyezett kilátásba ellene, ha nem változtat a magatartásán. A színfalak mögötti beszélgetésről gyorsírói feljegyzés készült. Az elhangzottakat maga Dodik hozta nyilvánosságra. Az a politikus, aki pillanatnyilag a legnagyobb veszélyt jelenti a Balkán békéjére.

„Bosznia-Hercegovina még soha nem volt olyan veszélyben, mint most, a nyugat-balkáni országot a szétesés fenyegeti” – fogalmazott az ENSZ Biztonsági Tanácsának írott első jelentésében Christian Schmidt, a nemzetközi közösség újonnan kinevezett boszniai főképviselője. Schmidt nem finomkodott, konkrétan kimondta: Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja az, aki a feszültséget generálja.

A szokatlanul éles megfogalmazásra sokan felkapták a fejüket, és azt kezdték boncolgatni, mennyire valós a veszélye annak, hogy az 1995-ben megkötött daytoni békeszerződést követően ismét fegyveres konfliktus törjön ki Bosznia-Hercegovinában. Milorad Dodik persze már évek óta lebegteti a Szerb Köztársaság (Republika Srpska) nevet viselő entitás esetleges kiválását az egyébként is nyögvenyelősen működő államalakulatból, ám ezúttal túlságosan messzire merészkedett, s olyannyira elmérgesítette a kapcsolatait az Egyesült Államok és az Európai Unió illetékeseivel, sőt az etnikailag megosztott országon belül is, hogy innen már nem lesz könnyű neki arcvesztés nélkül visszatérnie a tárgyalóasztalhoz – ha akar egyáltalán. Noha a most 62 éves Dodik több évtizedes politikai karrierje során nem egyszer váltott már térfelet, retorikát és szövetségeseket, mégis – vagy épp ennek köszönhetően – mindent és mindenkit túlélt.

Balkáni friss szellő

A szélesebb magyarországi nyilvánosság az utóbbi két év során figyelhetett fel Milorad Dodik nevére, miután több alkalommal is találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, legutóbb épp múlt szombaton, Banja Lukában, a boszniai Szerb Köztársaság székvárosában (lásd keretes írásunkat). Pedig Dodik politikai karrierje egészen a nyolcvanas évekre nyúlik vissza, igaz, országos ismeretségre a boszniai háború lezárását követő években tett szert.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés