A végén tényleg elrendelik a kötelező oltást Európában?

Az új mutáns miatt újabb korlátozások jöhetnek

Fóti Tamás | 2021.12.04. 12:38

Címkék:

járvány

Olvasási idő kb. 8 perc

Európa még az alfa és delta Covid vírussal szemben vértezi fel magát, máris itt az újabb mutáns, az omikron, amely négyszer gyorsabban terjed. Miközben az Európai Unió arra törekszik, hogy egységesek legyenek a tagállamok utazáskorlátozó intézkedései, a Dél-Afrikából érkező új mutáns miatt már többen lezárták határaikat a régióból érkezők előtt. Az omikron ennek ellenére már több helyre is megérkezett. A hétvégén az EU online csúcstalálkozót tart, hogy összehangolják válaszukat az új kihívásra.

Ausztriában a hétvégén lejáró 10 napos lezárás van érvényben, amelyet további 10 nappal meghosszabbítanak, ha a szakértők szükségesnek látják. Az átlagosan napi 10 000 új fertőzött miatt aligha tér vissza hamarosan az élet a rendes kerékvágásba, bár a mostani szigorú intézkedés célja, hogy a karácsonyi ünnepekre lazítani lehessen. Februártól a kormány kötelezővé akarja tenni az oltást, erről nyújt be törvénytervezetet a parlamentben. Az elképzelés máris hatalmas visszhangot váltott ki, a társadalom lényegében két táborra szakadt: a támogatók szerint ennek már sokkal korábban meg kellett volna történnie, az ellenzők viszont diktatúrát emlegetnek. Sajnos a vita nem immunológusok, gyógyszerészek, orvosok között zajlik, hanem javarészt politikusok, politológusok vesznek benne részt. Az egyik vélemény szerint a meggyőzés nem sikerült, ezért kell kötelezővé tenni az oltást, mások szerint a kormány messze nem használta ki a lehetőségeit, elhamarkodott a döntés, mi lesz azokkal, akik nem lesznek hajlandóak ezután sem felvenni az oltást és különben is, meg kell nézni, mik a tapasztalatok más, kötelező vakcinákkal – körülbelül így összegezhetőek a mérsékelt álláspontok. A többség mindenesetre oltáspárti.

Egész Ausztriában a szélsőjobboldaliakra jellemző az oltásellenesség és a több tízezres tüntetések élére a Szabadságpárt (FPÖ) állt, amely minden korlátozást ellenez.

Politikai konjunktúrát lát a járványban a nemrégiben alapított párt, az Emberek, Szabadság, Alapjogok (MFG) is, amely nemcsak, hogy oltásszkeptikus, de kifejezetten kampányol is ellene. Talán most majd csitul a harci zaj, ugyanis a felső-ausztriai Ried önkormányzati képviselője, aki a szeptemberi választásokon azzal tűnt ki, hogy nem volt hajlandó maszkot hordani, pár napja intenzív osztályon fekszik Covid miatt. A párt különben 6,2 százalékot ért el a tartományi választásokon, a tartomány pedig azzal a negatív rekorddal büszkélkedhet, hogy itt az egész országban a legalacsonyabb az átoltottság, 61 százalékkal, míg az országos átlag a 70 százalék közelében van, és egyre többen veszik fel a harmadik oltást is.

Bécsben nem csak a hazai helyzetet követik figyelemmel, hanem a szomszédos országokét is. Így például elégedetten vették tudomásul, hogy Szlovákiában is kéthetes lezárást rendelt el a kormány.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés